Dünyayı değiştiren 40 Müslüman Bilim Adamının Buluşu

İslam’ın ortaya çıkışından bu yana Müslümanlar sadece dünyayı yönetmekle kalmadılar, Müslüman Bilim İnsanları da bazilyon icatlarla karşılaştılar.Tıpta çeşitli bilimsel deneylerden astronomi, yani güneş, ay, yıldızlar hakkında geniş bilgiye katkıda bulunan; Evrendeki sayısız gizli güçle dünyayı tanıtıyorlardı. Ayrıca, kimya, biyoloji, matematik, kimya, coğrafya ve daha pek çok diğer bilim alanlarında da katkıda bulunmuşlardır. Jabir Bin Hayan, Khwarizmi ve İbn Battuta gibi İslam Tarihinin büyük isimlerinden birçoğu dünyayı sonsuz bilgisiyle aydınlatmış ve icatlarını sadece günümüzde katkıda bulunmakla kalmayıp, günümüzde bile dikkate değer eserleri düşünüldü. Altının değerinde olan ağırlığı.

1. Cebir

Cebri, önemini fark etmeden günlük yaşamımızda kullanıyor, Cebir ilk önce Müslüman bir Fars Matematikçi Al-Khwarizmi tarafından icat edildi . Ünlü Müslüman Matematikçi’nden biriydi; ilk sayıyı iktidara getirme fikri geldi; Al-Khayyam ve Sharaf al-Dīn el- ûūsīi gibi bir çok Müslüman matematikçi dünyayı cebirsel geometriye getirdi ve kübik denklemleri çözdü. Dahası, Al-Khwarizmi ve Al-Kindi , dünya çapında popüler olan Sayısal Numaralandırma’yı ilk kez tanıttı.

2. Solunum Mekanizması

Kan dolaşımı ilk önce, görünür olmayan septum pasajları yoluyla kalpten sağdan sola doğru hareket ettiğini söyleyen Yunan hekimleri tarafından araştırılmış olsa da, İslami bir Suriyeli Hekim olan İbn-i Nâfî, teorinin yanlış olduğunu ve kan dolaşımını doğru bir şekilde öngördüğünü ispatladı Akciğerler aracılığıyla sağdan sola ventriküle doğru akan ciğerler arındırarak insan vücudunun hayatta kalmasını sağlar. Onun çalışmaları 20. yüzyıla kadar pek ilgi görmedi.

3. Kriptografi

Kriptografi, kod yazma veya çözme sanatıdır, bu teknik modern görünebilir ancak gerçekte binlerce yıllık bir tekniktir. Kriptanalizin ilk açıklaması Arap Matematikçi Al-Kindi tarafından “Kriptografik mesajları çözmek üzerine bir el yazması” tezi ile verildi. Kur’an’ın mektubun frekansını keşfettiğini ve her Arapça mektubun belirli bir sıklığa sahip olduğunu ileri süren ilk kişi, tezinde ilk frekans analiz yöntemini de açıkladı.

4. İnceltme

Önemli bir Müslüman kimyager olan ve aynı zamanda kimya babası olarak bilinen Jabir ibn Hayyan , farklı sıvılar ayırmak için damıtma işlemi gerçekleştiren birincil kişi idi. Ayrıca Alchemy’de Arıtma’nın diğer işlemlerini de çokça buharlaştırma, filtreleme, saflaştırma, oksitlenme ve kristalleştirme gibi yöntemlerle tanıtıyordu. Bu işlemler bugünün kimyasında bile sıklıkla kullanılmaktadır.

5. Cerrahi

Al Zahrawi adlı bir Müslüman cerrah , dünyayı ameliyatın babası olarak bilinen cerrahiyle temasa getirdi, yüzlerce cerrahi aleti icat etti; bunlardan hiçbiri günümüzde hassas makas, iğne, kemik testeresi vb. Gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Ayrıca yüzü aşkın hastalığın ve çeşitli ameliyat yöntemlerinin tedavisini içeren en etkin tıp kitaplarından Kitab Al Tasrif’in yazarını da yapmaktadır.

6. Güneş yılının uzunluğu

Al- Battani adında bir Müslüman gökbilimcisi , güneş yılının uzunluğunu hesaplayan ilk kişi oldu ve Müslümanlar için önemli olan Kıblinin yönünü bulmak için kullanılan astronomik ve sayısal tablolara geldi. Üstelik, güneş sistemi, aylar ve diğer gezegenlerin güneş sistemindeki hareketini de öngördü.

7. Kuadratik denklemler

Müslümanların matematiğe yaptıkları önemli katkılardan bazıları, Kuadratik denklemler buluşlarından biridir. Bir Pers Müslüman Matematikçisi Abul Wafa Buzjani ve Şair çok sayıda ikinci dereceden denklem geliştirdiler, bunların pek çoğu hala kullanılmaktadır. Ayrıca kübik denklemlerin on üç formunu da çözdü.

8. Kırma Yasası

Snell yasası olarak da bilinen insidans açısı ve kırılma arasındaki ilişkiyi bulmak için kullanılan kırılma yasası bir Pers Müslüman Hekim İbn Sahl tarafından icat edildi . “Yansıtma Aynaları ve Lensleri Yazısı” nda, geometrik sapmalara uğramayan ışığı odaklayan ve ilk Asferik mercekler üreten farklı lens şekilleri sundu.

9. Dünya’nın şekli

Müslüman gökbilimciler toplama alanına çok çabuk yaklaştılar, yeryüzünün küre şeklini kesin olarak hesapladılar ve beş yüz yıl sonra icatlarını hesaplayan Galileo, Müslümanların yeryüzü şeklindeki hesaplamalarını çok doğru yaptıklarını söyledi. Önde gelen Müslüman matematikçilerin birçoğu da küresel trigonometri icat etti.

10. Aşılar ve İlaçlar

Müslümanlar Tıp Alanında Katkı Sağladı, Aşılama süreci de ilk kez Müslüman bilim adamları tarafından Türkiye’de küçük çocuğun tedavisinde kullanıldı, daha sonra Avrupa’ya Türkçe ile getirildi. Müslümanlar, bitkileri ilaç olarak kullanan ilk süreçlerini de tedavi etmeye başladılar. Çok saygın bir bilim adamı İbn Sina “Al Qanun Fil tibb” adlı kitabın yazarı, birçok Farmakolojik Yöntem ve yüzlerce ilacın tarif edildiği tıp alanına oldukça katkıda bulundu. Üstelik yaraları iyileştirmek için kullanılan Mercurik klorür de Müslümanlar tarafından icat edildi.

11. Pin-Delik Kamera

Matematik, astronomi ve fizik konularında sıklıkla katkıda bulunan İbn Al Haytham adlı istisnai bir Arap bilim adamı, ancak en etkili çalışması optik alanında yapıldı. Işık ışınlarının gözlerimize bırakılmak yerine girdiğini ispatlamakla kalmadı, aynı zamanda pencere deliğinden çıkan ışık ışınlarını düşündüğü bir günün ardından ilk delik kamera da icat etti, delik o kadar küçük geldiğini buldu. Işınlar keskinleşir ve ilk kamerasını icat etmek için bu tekniği uygularlar. Bu nedenle unutulmaz anlarımızı yakalamamızı sağladığı için Haytham’a teşekkür etmeliyiz.

12. Yel değirmenleri

634 yılında, Fars halifeli Ömer ilk rüzgar değirmeni icat eden bir mühendis tuttu. İlk rüzgar değirmenleri, rüzgar basıncının etkisiyle ıssız bölgelerde inşa edildi. Giysi materyali ile kaplı 6-12 yelken kullanarak inşa edilmiş, derelerden su çekmek ve mısır ezmek için kullanılmıştır. Daha sonraki Avrupa ülkeleri bu tekniği enerji üreten yel değirmenleri oluşturmak için uyarladı.

13. Paraşüt

Modern dünyada Wright kardeşler ilk uçağın kredi alabilir, ancak bin yıl kendi icat edilmeden önce, tanınmış bir Müslüman mühendis Abbas İbn Firnas o bir makine inşa ahşap dikmeler kullanılarak, uçan ilk girişimde ve atlamaya çalıştı Bir camiden. İlk girişiminde başarısız olmasına rağmen umudunu kaybetmedi ve daha sonra 70 yaşındayken ikinci bir sinek denemesini yaptı ve bu sefer başardı, bu sefer de uçan makinası için kartal tüyleri ve ipek kullandı. Uçmayı başardı, ancak iniş sırasında makinası çöktü, sonra iniş için uçan makinesinde kuyruk olmadığından anladı.

Astrolabalar

Müslüman gökbilimciler astronomide büyük katkıda bulundular, Astrolabes icatlarından biridir. Astrolabe, gezegenlerin zamanını ve yüksekliğini bulmak için kullanılır. Müslüman bilim adamı Fazari, Qibla’nın yönünü bulmak ve duaların saatini belirlemek için ilk pirinç astrolabe yaptı, bu eski modellerin çoğunun çok hassas ve mükemmel olması nedeniyle müzelerin birçoğu hala bu modelleri sergiliyor.

15. Tabanca tozu

Her ne kadar Çinliler “Çin karı” olarak da bilinen tabanca tozu icat ettiyse de, havai fişek için kullandıklarında, Müslüman kimyacılar formülünü çıkardı ve onu askeri amaçlar için kullandı. Müslümanlar silah tozu ile dolu silahları yani ateş kolları, el bombaları, kaba toplar, tüyler, sülfür bombalar, savaşlarda savaş için savunma için kullanılan tabanca ve Avrupa’da icat edilmeden önce silah üreten ilk kişilerdi. Dahası, 15. yüzyılda Araplar silah tozu kullanarak ilk Roket ve torpido icat ettiler.

16. Krank Mili

Krank mili, 1206 yılında Müslüman mühendis Al- Jazari tarafından icat edilen, Müslüman bilim adamının en değerli buluşlarından biri olan dönme hareketini doğrusal harekete çevirmek için kullanılır, dairesel tekerlek hareketi ve birkaç ileri geri hareket eden krank pimi kullanmıştır. Düz bir çizgi ile krank mili yapmak için kullanılan bu krank mili, sulama amaçlı su kaldırmak için su kaldırma makinelerinde kullanılmıştır, bu yöntem birçok modern makinada kullanılmaktadır.

17. Teleskop

Taqi ad-Din Muhammed büyüteç cihazını icat etti. Vizyon Müfettişinin Işığı ve Sights’in Gerçekinin Işığı adlı kitabında, uzakta bulunan nesneleri büyütebilecek bir alet hakkında açıklamalar yaptı ve bu cihaz aynı zamanda uzaktaki nesnelerin ayrıntılarını başka bir kitapta görmeye de yardımcı olabilir. Bu aletin nasıl kullanıldığını ve yapıldığını yazdı, daha sonra verilen talimatları takiben bu cihaz teleskop olarak yapıldı ve adlandırıldı.

18. Sarkaç

Salınımlarla zamanı ölçmek için ilk sarkaç 10. yüzyılda bir Müslüman bir bilim adamı İbn Yunus tarafından yapıldı, salınım hareketi üzerinde ilk inceleme yapan kişi o, sonra bu tekniği 15. yüzyılda Müslüman fizikçiler tarafından saatlerde kullanıldı.

19. Saatler

Her ne kadar Huygens’in ilk saatin mucidi olduğu söylense de, son zamanlardan beri Müslüman Mühendisler tarafından çeşitli mekanik saatler yaratılmış olsa da, tanınmış bir saatçi Kutbi ilk saati aldı. 15. yüzyılda Müslümanlar Avrupalılar tarafından kopyalanan Mercury kaçış saatini icat ettiler. Ayrıca su saatleri, sarkaç saatleri, çalar saatler ve astronomik saatler de icatlarıdır. Müslümanlar bu saatleri gözlemlerde kullandılar ve namaz saatlerini belirlediler.

20. Denizaltı

“Tahtelbahir” adlı ilk denizaltı, Osmanlı Müslüman Mimarı İbrahim Efendi tarafından icat edildi . Daha sonra bir Osmanlı yazar Humayun, bu denizaltıyı timsahla kıyasladı ve içindeki timsah gibi bir timsah denize battı ve mürettebat denizin altında borular yoluyla soluduğunu yazdı ve yarım saat su altında kaldıktan sonra ortaya çıktığını yazdı. Bu denizaltının ağzından beş kişi dışarı çıktı.

Diş Fırçası

Allah’ın son peygamberi ve İslam Tarihinin en etkili kişiliklerinden biri olan Muhammed ﷺ, temizlik anlamında en büyük öneme sahiptir. O “Temizlik imanın yarısıdır” dedi. Meswak ağacının dalını dişlerini temizlemek ve nefesini tazelemek için bir diş fırçası olarak kullanan ilk kişiydı; Bu nedenle diş fırçası O’nun tarafından icat edildi. Meswak, plak ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı mücadelede çok etkilidir. Kullanımı eskiymiş gibi görünebilir ancak dalları özleri nedeniyle Müslümanlar tarafından hala kullanılmaktadır. 2007’de yapılan bir araştırmaya göre , Meswak’ın özleri sıradan nane kadar 20 kat daha etkilidir , bu nedenle modern diş macunlarında bile meswak ağaçlarındaki maddeler yaygın olarak kullanılmaktadır.

22. Kahve

En yaygın içki Kahve ilk kez Müslümanlar tarafından 9. yüzyılda tanıtıldı. Bir Arap Adam Halid, keçilerinin bir çeşit çilek yedikten sonra daha canlı görünmeye başladığını gözlemledi. O çilekleri kaynattı ve Qehwa olarak popüler hale gelen bir içki hazırladı, eski zamanlarda pek çok Sufi ve dini insanlar uyanık kalmak ve geceleyle ödeme yapanlar için zaman zaman içmek için kullanıyorlardı. Daha sonra kahve Mekke’ye geldi ve türkiye, ilk kahvehane Londra’da bir Müslüman Türk tarafından inşa edildi.

23. Dolmakalem

953’te, Mısır Sultanı Al-Mu’izz elbiselerini lekelenmeyecek veya mürekkebi sızdırmayacak ilk kalemin olmasını istedi, bunun içinde bir konteyner yerine mürekkep içermesi gerektiğini önermişti, bu nedenle ilk dolma kalemi icat edildi. Talebini yerine getir. Müslüman bir zanaatkâr ilk dolum kalemini tüp ile mürekkeple doldurdu, yerçekimi ile mürekkebin kalem ucuna doğru hareket ettirerek üzerine yazmasını sağladı.

24 Kağıt

Günün her gününde, arkasındaki değerlerini ve tarihlerini bile bilmeden şeyler kullanıyoruz. Çoğu geçmiş yıllarda geri döndü ve bu tarihsel buluşların birikiminden bir avuç da yaratıcı Müslüman bilim adamlarından geldi. Serinin bu üçüncü bölümünde, birkaç Büyük Müttefiki Müslüman Kişilik tarafından icat edilen günlük yaşam ihtiyaçlarının bir kısmını ele alacağız.

Kapitone

Müslüman Ordusu ilk önce korumak için gömlekli saman dolgulu gömlek giymiş ve Crusader’ın metal zırhına karşı bir koruma bekliyormuş gibi, içinde iki parça kıyafet dikenerek, aynı zamanda kendilerine sıcaklık ve izolasyon sağlayan bir tabaka ile dikilerek yapılmıştır. Orada tanınma hakkı kazanmış, özellikle Avrupa’daki daha serin bölgeler kendilerini sıcak tutmak için kapitone yöntemini benimsemişlerdir.

26. Sabun ve Şampuan

İslam’da temizliğe özellikle öncelikli du- rumdan önce öncelik verilmekte ve sadece ilk diş fırçası değil aynı zamanda ilk sabun ve şampuan Müslüman bilim adamları tarafından icat edildi, Arap kimyagerleri ilk sabun üretmek için sodyum hidroksit, sebze ve yağ kokusu karıştırdı, daha sonra şampuan İngiltere’de Mahomed’in Hint Buhar Banyoları’nı açan bir Müslüman kimyager tarafından da İngilizce’ye getirildi, Müslümanlar sabun ve şampuan tariflerini mükemmelleştirdiler ve bu tarifler günümüzde çokça kullanılmaktadır.

27. Cam ve mercek

Abbas İbn Firnis sadece uçmak için ilk değil, aynı zamanda büyütme için cam kaplar ve mercekler icat eden ilk kişi idi, ilk gözlükleri icat etti. Ayrıca, Ayna gözlükleri de ilk kez Müslümanlar tarafından tanıtıldı, birçok Venedikliler 9. ve 10. yüzyıllarda ince cam üretimi tekniğini öğrendi.

28. Gitar ve Gitar

Evet, geç bir gün değil gitarda kullanılan gitar. Eski Müslüman dünyası tarafından icat edilen müzik aletleri, Gitar ve Lute idi. Müzik, Araplar ve Türklerde yaygıntı. “Ud” olarak adlandırdıkları armut şeklinde bir enstrüman icat ettiler ve Gitar gelişmiş ud şekli.

29. Çorba

9. yüzyılda Ali İbn Nafi adlı bir Müslüman bilim adamı , Irak’tan Cordoba’ya taşındı ve orada çorbanın et veya sebzelerden önce servis edildiği ve sonunda meyvelerin ve fındık servis edildiği ilk yemek tarifi sistemini tanıttı; bu sıvı yiyecek, Kaynar sebze, et ve birkaç baharat kullanıyordu, bu nedenle diş kalitesinden ötürü yüksek beğeni topladı.

30. Parfüm

Muhammed’in (PBUH) parfümü duadan önce kullanıldığından, doğal parfümlü yağlar ve bitkiler tarafından yapılan Arap’da attar olarak biliniyordu. Attar hala Müslümanlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, Arap kimyacılarından ikisi Cabir ibn Hayan ve Al Kindi parfüm endüstrisi kuran ilk kişiydi, Jabir ibn Hayan parfüm yapımında yardımcı olan yöntem geliştirmelerini geliştirdi, ancak Al Kindi çeşitli bitki ve otları çeşitli kokular üretmek üzere birleştirdi.

31. Hastaneler

Hastaneler fikri, ilk önce Hz. Peygamber’in camide hasta insanlara hizmet etmesiyle Müslüman dünyası tarafından ortaya atılmıştır. Daha sonra Bağdat’taki Harun Al Rashid döneminde ilk resmi Hastane, hasta ve yaralılara sağlık hizmeti bedelsiz olarak verilen Peygamber ﷺ adlı kişinin izinden gelerek inşa edildi. Hızlı bir şekilde çok ün kazandı ve birçok hastane dünyaya açılmaya başladı.

32. Planetaryum

İlk hava düzlemi ve cam icatıyla İbn Firnas aynı zamanda Planetarium’u icat eden ilk Müslüman Bilim İnsanı oldu; modern büyük kubbe şeklinde planetaryumlarda güneş sisteminin sahnesinin daha gerçekçi bir şekilde Firnas fikrinden geldiği, Planetarium’un bulunduğu Yıldızlar, aylar, gök cisimleri, göktaşları ve aydınlığın görülebildiği evinden krallar ve bilim adamları gibi birkaç özel kişilik onun istisnai çalışması için onu ziyaret edip hayran kaldı.

33. Bahçeler

Antik Avrupa’da otlar ve bitkiler yetiştirmek için bahçeler vardı, ancak 11. yüzyılda Araplar ilk süs bahçelerini icat edip güzelliği ve konforu olan bir mekan olarak tasvir ettiler. Avrupalılar İspanya’daki ilk kraliyet bahçesini gördüler ve aynı bahçeyi inşa etmeye başladılar. Müslümanlar çoğunlukla bahçelerini süslemek için laleler ve karanfil tesisleri kullandılar.

34. İlk Üniversite

İslam, eğitim istemek için çok önem verdi, birçok küçük okul ve eğitim merkezi Müslümanlığın ilk dönemlerinden beri inşa edildi. Ancak 9. yüzyılda Fas’ta Fatima el-Fihri adında bir prenses, ilk olarak, El-Kaariyyin Üniversitesi olarak adlandırılan ilk akademiyi kurdu; ağırlıklı olarak genç kızların eğitimi üzerine kuruldu, eğitim ücretsiz ve diğer uluslararası öğrencilerin çoğu tarafından verildi Eğitim uğruna bu üniversiteye katıldı.

35. Sivri kemerler ve kubbeler

Müslümanlar, Osmanlı İmparatorluğu’nun ustalığını yapmış olan Sinan gibi tarihte en iyi mimarlardan azına sahiplerdi. Müslüman mimarlar ilk önce binalarda sivri kemerler kullanmış ve daha sonra Romalılar tarafından uyarlanmış ve yuvarlak kemerler inşa etmiş, ancak sivri kemerler daha güçlü ve etkilidir. Kubbeler ilk önce Müslümanlar tarafından yaptırılmış, Müslüman bu teknikleri kullanarak camiler, kaleler ve saraylar inşa etmişlerdi

36. Çekler Çek

Maaşlarını her ay teslim etmek için kullandığımız Ödeme Çekleri, modern bir buluş gibi gelebilir ancak aslında antik Araplar tarafından icat edilmiştir. Çek sözcüğü Saqq Arapça sözcüğünden türetilmiş olup, bu yöntem, malların tesliminden sonra yapılan ödemeler için yazılı bir yemidir; çünkü bu yöntem güvenli ve tehlikeli yollarla uzun mesafe taşınacak para önlenmiş, insanlar lehine olmaya başlamıştır ve daha sonra Dünyanın geri kalanında meşhur oldu.

37. Grafik İşleme Ünitesi

Hossein Yassaie ilk GPU PowerVR MBX’i icat etti, 2000’den bugüne kadar bu cipsler birçok yeni mobil sistem, örneğin Samsung ve Apple için 3d grafikler sağlıyor. PowerVR yonga setleri de ev sistemlerine 3d grafikler sağladı. 2012’de teknolojideki hizmetleri nedeniyle Hossein Yassaie’ye şövalyelik ödülü verilmiştir.

38. Gökyüzü Kazıyıcı

16. yüzyılda Sibham’da, en eski gökdelen kenti olarak da bilinen Yemen şehri, yaklaşık 75 ila 100 metre boyunda ve 5 ila 11 arasında öykü bulunan 500 kadar kule binasını inşa etti. Dahası Müslüman bir Bangladeşli mühendis Fazlur Han, Sears kulesinin ve John Hancock Center’ın yapımında çok değer kazanan ve yapısal sistem tasarımlarını sundu, ayrıca yapısal mühendislik Einstein’ı ve 20. yüzyılın en büyük mimarisi olan Burj Dubai dünyanın en uzun gökdelenidir ve Malezya’nın Petronas’tan dünyanın en yüksek ikiz kuleleri de Müslümanlar tarafından inşa edilmiştir.

39. Web tarayıcısı ile video barındırma hizmeti

Web tarayıcı ile Video barındırma hizmeti fikrini ortaya atan ilk kişi bir Bangladeşli Mühendis Jawed Karim’ti; aynı zamanda YouTube’un kurucuları arasında yer alıyor.

40. Elektronik Şerit Müzik

Bir öğrenci olan Halim El-Dabh, 1944 yılında ilk olarak eski zaar töreninin seslerini kaydetmek için tel kayıt cihazlarını kullandı. Daha sonra 1944 yılında ilk elektronik şerit müziğini geliştirdi. Stüdyo tarihinin en dikkat çeken bestecilerinden biri oldu.

Müslümanlar dünyanın en çabuk yetenekli insanlardan ve dahilerinden azıdır. Hayatın tüm alanlarında olağanüstü bir çalışma yaptılar, sadece buluşlarını değil, düzinelerce avantajlı kitabı dünyayı değiştirmeye yardımcı oldu. Hayatımızı daha rahat hale getirmek için, efsanevi Müslüman bilim adamları son derece önemli rol oynuyorlardı, ancak acı gerçek şu ki bu gün ve yaşta Müslümanlara Teröristler olarak inanılıyordu. Ancak İslam, Terörizmi aşırı derecede kınıyor ve barış ve uyuşma dini.

Bunu Paylaş
Pin Share

Bir yanıt yazın

Bizi Sosyal Medyadan Takip edebilirsiniz.