Tüm Zamanların En Büyük 10 Sosyal Girişimcisi

Her ne kadar başarılı bir iş kurmak hayret vericiyse de, bazı girişimciler emeklerinin meyveleriyle kar yapmaktan daha fazlasını yapar. Bazıları, aslında en çok ihtiyaç duyanlara kaynakları, fırsatları, eğitim ve diğer varlıkları getirerek başkalarına yardım ediyor. Bu sosyal girişimciler, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için geleneksel bir iş modeli ile on yıllar boyunca dünyanın dört bir yanındaki büyük değişiklikler yapmaya yardımcı olan yollarla acil bir sosyal misyonu birleştiren bilgi ve iş anlayışını kullanıyorlar. Burada, başarılı işletmelerin yalnızca alt çizgiyi izlemek zorunda kalmadıklarını ve gerçekten sosyal ve çevresel açıdan bilinçli olabileceklerini gösteren seçkin sosyal girişimcilerin yalnızca birkaçını vurguluyoruz.

  1. BILL DRAYTON :

    Bill Drayton sadece bir sosyal girişimcinin harika bir örneği değil, aslında terimin tanımlanması ve teşvik edilmesine de yardımcı oldu. Drayton, Ashoka’nın kurucusu ve şu anki başkanıdır: Kamusal Alanda Yenilikçiler, dünya genelinde sosyal girişimcilere yardım ve bulmaya adamış bir organizasyon. Drayton, Topluluk Yeşiller, Gençlik Girişim ve Get America Working’da bir başkan olarak çalışan diğer girişimlerde de sosyal girişimcilik uzmanlığını yayar! Ashoka’daki görevlerine ek olarak. Ashoka Vakfı, 2010 yılı itibarıyla 73 ülkede 2.145 öğrenciye sponsorluk yapmıştır; bunlardan bazıları, dünyadaki topluluklar üzerinde büyük etki yapan önde gelen sosyal işletmeler geliştirmeye başlamıştır.

  2. MUHAMMED YUNUS :

    Sosyal girişimciler getirin ve karşılaşacağınız ilk isimlerden biri de Muhammed Yunus’tur. Yunus, mikro finans ve sosyal kapitalizm alanlarındaki uzmanlığını bir takım kitaplar vasıtasıyla paylaşarak, tamamen sosyal girişimcilik üzerine kitap yazmıştır. Yunus, Grameen Bank’ın kurucusu ve onlara mali öz-yeterlilik geliştirmelerinde yardımcı olacak mikro kredi kredileri sağlayan bir kurumdur. 1983 yılında kurulan banka, 10 milyon doların üzerinde bir net gelir sağladı ve kuruluşla yaptığı iş 2006 yılında Yunus’a Nobel Ödülü verdi.

  3. BLAKE MYCOSKIE :

    TOMS kurucusu Mycoskie bu listeyi yapar çünkü bu diğer girişimlerin çoğunun aksine pop kültürünün bilincinde olan herkes hemen bu sosyal markayı duymuştur. Popülerliği hem oryantal ateş gibi yayılıyor hem Mycoskie hem de TOMS’in yardım etmeyi amaçladığı insanlar için iyi bir şey. Mycoskie 2006’da TOMS’i Arjantin’e yaptığı ziyarette sonra birçok çocuğun hasta ya da yaralanması için ayakkabı giymediğini öğrendi. Bununla mücadele etmek için TOMS, satın alınan her bir çifte muhtaç insanlara bir çift ayakkabı bağışlayan bir iş yarattı. Şu ana kadar şirket bir milyondan fazla çift ayakkabı bağışladı. 2011 yılında şirket, satılan her güneş gözlüğü veya bardak gözlüğü için bir çift gözlük veya gözetim ameliyatı yapmayı amaçlayan başka bir girişim başlattı.

  4. SCOTT HARRISON :

    Temiz ve erişilebilir içme suyunun olmaması ne yazık ki milyonlarca insanın (bir miktar tahminle bir milyardan fazla attığı) dünya çapında bir yüzü olan bir şeydir. Liberya’da bir anlık netlikten sonra, kulüp organizatörü Scott Harrison, bunu kar amacı gütmeyen organizasyon sadakati olan suya yöneltme misyonunu yapmaya karar verdi. Bağış başladığı andan itibaren dünya çapında 17 farklı ülkede bir milyondan fazla kişiye temiz içme suyu sağladı. Harrison belki de, tüm benzer zaman girişimlerini felce uğratan büyük bir ekonomik krize rağmen, kuruluşunun 2011’in ilk çeyreğinde% 100’den fazla büyümesiyle, tüm zamanların en başarılı sosyal girişimcilerinden biridir. Harrison, yardımseverlikle ilgili şunları söyledi: “Kâr amacı gütmeyen bir kar amacı gütmeyen kuruluş olarak su,” Karımızın% 100’ünü veriyoruz “diyerek. Ortaklarımız, dünyayı dolaşan ve birkaç yüz kişiye temiz su sağlayacak bir teçhizat bekleyen dünyanın 17 ülkesindeki insanlar. Biz iş kelimesini kâr amacı gütmeden çok daha fazla kullanıyoruz, buna rağmen biz de onun gibiyiz. “Modeli onun için çalışıyormuş gibi görünüyor ve Harrison, toplumsal girişimcilerin taklit edebilecekleri yeni bir model oluşturdu.

  5. JEFFERY HOLLENDER :

    1988 yılında Jeffery Hollender temizlik, kağıt ve kişisel bakım ürünleri şirketi Yedinci Kuşak kurdu. Şirket, günümüzün önde gelen temizlik ve kişisel bakım ürünlerinin bir parçası olan sert kimyasallardan kaçınarak çevresel etkileri azaltılmış ürünler üretmeye odaklanmaktadır. Buna ek olarak, şirket kar amacı gütmeyen kuruluşların ve işletmelerin topluma, çevreye ve sorumlu uygulamalara odaklanan vergi öncesi kârlarının% 10’unu bağışta bulunuyor. Hollender ve ortakları, limitsiz kâr talep ettiği uygulamalara bağlı kalmalarına rağmen, Yedinci Kuşak’ı önemli bir şirket gücü haline getirmiştir ve 2010’da 150 milyon doları aşkın gelir elde etmiştir. Hollender, 2010’da Yedinci Kuşak’taki rolünden uzaklaştırılmıştır; ancak Bu, sosyal girişimciliğin yavaşladığı anlamına gelmez.

  6. XAVIER HELGESEN, CHRIS FUCHS VE JEFF KURTZMAN :

    B şirketi Better World Books, gerçekten başarılı bir sosyal girişimcilik girişiminin inanılmaz bir örneğidir. Notre Dame mezunları Xavier Helgesen, Chris “Kreece” Fuchs ve Jeff Kurtzman tarafından 2002 yılında kurulan Better World’in görevi, her kitabın değerini en üst düzeye çıkarmak ve dünyadaki okur yazarlıklarını arttırmaktır. Şirket, web sitelerinde satışlar ve bağışlar yoluyla kitapları yeniden kullanarak veya geri dönüşümü yoluyla çalışıyor ve şu ana kadar okur yazarlık finansmanı için 12,1 milyon dolar yükseltmek için 84 milyon cilt kullandı. Şirket, başarısını yalnızca “karlılık” ile ilgili değil, yaptıkları her şeyin sosyal ve çevresel etkileri konusunda da “üçlü alt satır” model kullanmaya bağladı.

  7. AKHTAR HAMEED KHAN :

    Şu ana kadar gelişen mikrofinans dünyasının öncülerinden biri olan Akhtar Hameed Han, Pakistan’daki kırsal toplulukların gelişmesinde gösterdiği özveri sayesinde Nobel Ödülü’ne aday oldu. Hayatı boyunca Khan’ın en büyük projelerinden ikisi, Comilla Kooperatifi Projesi ve Orangi Pilot Projesi idi. Comilla Kooperatifi, kırsal alanlarda yerel altyapı kurmayı ve işletmelerin mikrofinans girişimleriyle büyümesine yardımcı olmayı hedeflemiştir. Sonuçta başarısız olurdu, ancak Orhanı da dahil olmak üzere diğer projelere geçeceği için Han için önemli bir öğrenme deneyimi olurdu. Comilla’nın aksine, Orangi Pilot Projesi oldukça başarılı olacak ve bir gecekondu topluluğunun kendi sorunlarını sağlık, sağlık ve barınma konularında çözmesine yardım ederken mikrofinans, eğitim ve aile planlaması da yapacaktı.

  8. İBRAHIM ABOULEISH :

    Kariyerinin başlangıcında İbrahim Abouleish, Avrupa’daki önde gelen ilaç firmalarında çalışıyordu, osteoporoz ve arterioskleroz için yeni tedaviler geliştiriyordu, ancak 70’li yılların ortalarında Mısır’a gitmek bu durumu değiştirecekti. Avrupa’yı terk edip Mısır’a geri dönerek kalkınma girişimini SEKEM (“Güneş’ten canlılık” için Eski Mısır) kurdu. Abouleish, biyolojik dinamik çiftliklerin, okulların ve mesleki eğitim merkezlerinin, tıbbi merkezin ve ticaret şirketinin yalnızca çevrenin onarılmasına yardımcı olamayacağını ve aynı zamanda bu bölgelerdeki Mısırlı çiftçilerin hayatlarını umduğunu umuyordu. SEKEM, bitkisel çaylar, taze ürünler ve hatta barındırdığı diğer tesislerin sürdürülmesine yardımcı olan organik pamuk haline getirilmiş bitkiler yetiştiriyor. Abouleish, pamuğu işlemek ve Mısır’ın ilk özel ilaç firmasını geliştirmek için yeni kimyasal-olmayan yöntemler geliştirmede önemli bir rol oynamıştır. Onun işi o denli başarılı ki uzmanlar ve fikirler Güney Afrika, Hindistan, Filistin, Senegal ve Türkiye’ye ihraç ediliyor.

  9. WILLIE SMITS :

    Mikrobiyolog Willie Smits sosyal girişimci olmayı hiç düşünmedi, ancak 1989’da Endonezya’da çalışırken terk edilmiş bir bebek orangutu bulduğu zaman, kariyeri hızla değişecekti. Orangutanlarla yapılan Smits çalışmaları Borneo Orangutan Hayatta Kalma Vakfı’nın içine açılırdı, sadece maymunlara veya yetim maymunlara yardım etmek için değil, aynı zamanda yerli halkın sürdürülebilir tarım yöntemlerini ve yeniden ağaçlandırma yararlarını öğrenmesine yardımcı oluyordu. Smits ayrıca şeker avuç içi suyunu şeker ve etanol haline getirmek, yerel ormanları korurken topluma işler ve güç sağlamak için termal enerjiyi kullanan inanılmaz derecede yenilikçi bir sosyal girişimcilik kuruluşu olan Masarang Vakfı’na da katılıyor. Çalışmalarının tanınmasında,

  10. BUNKER ROY :

    Hintli sosyal aktivist ve girişimci Sanjit “Bunker” Roy, Asya ve Afrika’da binlerce kişinin hayati teknik becerileri öğrenmesine ve bazen uzaktaki köylerine güneş enerjisi getirmesine yardımcı oldu. Roy, yoksul köylerden okur yazar olmayan kadınları doktorlar, mühendisler ve mimarlar olarak yetiştirmeyi öğreten Barefoot College’ı kurdu. Daha etkileyici olan şey, kolej kampüslerinin her birinin güneşle çalışan ve genellikle eski öğrenciler tarafından inşa edildiği ve tasarlandığıdır. Koleji kurarken Roy’un amacı, kendisi için bir kazanç sağlamak değil, aynı zamanda kendi Hindistan’daki kadınların ekonomik üretimini ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olmaktı (projenin bazı yönleri Afrika’ya da yayılmıştı). Barefoot College’ın operasyonlarının çoğunda lider ve çalışan kadınlarla birlikte,

Bunu Paylaş
Pin Share

Bir yanıt yazın

Bizi Sosyal Medyadan Takip edebilirsiniz.