SİBER GÜVENLİĞİN 12 PÜF NOKTASI

Kişisel bilgilerinizin güvenliği için aşağıdaki kısaca özetlenmiş 12 maddeyi inceleyip, gerekli aksiyonları almanızı öneriyoruz.

1-Şifrelerinizi güvenli seviyede oluşturun;

Hatırlaması kolay olsun diye oluşturduğumuz basit şifreler güvenlik seviyesi açısından zayıf kalmaktadır.Bu durum hackerlar tarafından kolayca istismar edilebilir. Şifre oluşturma ekranlarında, şifrenizi güvenli seviyede oluşturun ve bilgilerinizi koruyun.

2-Şifresiz veya kilitsiz bir şekilde elektronik cihaz kullanmayın;

Şahsi ve özel bilgilerin bulunduğu cihazlar, mutlaka şifreli veya kilitli bir şekilde kullanılmalıdır.

3-E-postanıza gelen linkleri ve eklentileri güvenli ortamda çalıştırın;

E-posta yoluyla gönderilen kötü amaçlı yazılımlar nedeniyle bir çok kurum veya kişiler sahip oldukları verileri kaybetmektedirler. Hatta bu verileri geri alabilmek için yüklü miktarda para ödemek zorunda kalmaktadırlar. Mailinizdeki eklentiyi veya linki açmadan önce antivirus programında tarama yapmayı unutmayın.

4-Uygulamalarınızı her zaman son sürümde kullanın;

Kullandığımız birçok program sahip olduğu açıklar nedeniyle hacker’lara kolaylık sağlamaktadır. Bu zafiyetleri en aza indirmek için firmalar sürüm güncellemesi yayınlamaktadır. Güncel sürümleri kullanmaya özen gösterin.

5-Indirme işlemi yaparken güvenmediğiniz sitelerden yapmayın;

İnternet browserınızdan indireceğiniz herhangi bir kötü yazılım (malware,trojan,virüs …) yüzünden bilgisayarınız bir hacker tarafından kontrol altına alınabilir. Güvenlik testlerinden geçmiş sitelerden indirme işleminizi yapın.

6-Anti-Virüs yazılımları kullanın;

Akıllı telefonlarınıza veya bilgisayarlarınıza mutlaka antivirüs programı yükleyin. Eğer aygıtlarınıza yüklemediyseniz emin olun ki ateşle oynuyorsunuz!

7-Kimseye güvenmeyin;

İnternet dünyası, gerçek dünyadan bile acımasız olabilir. Bu yüzden kimseye güvenerek bilgilerinizi paylaşmayın.

8-Yedeklerinizi almayı unutmayın;

Kullandığınız cihazlarınızda periyodik olarak yedekleme işlemini yaparsanız, herhangi bir aksilik durumunda veri kaybetmeden işlemlerinize devam edebilirsiniz.

9-Bağladığınız aygıtlardan emin olun;

Tanımadığınız bir kişinin verdiği veya içeriğini bilmediğiniz bir programın yüklü olduğu aygıtı (USB Stick vb…) bilgisayarınıza takıp çalıştırmayın,

10-Sosyal Medya paylaşımlarınıza dikkat edin:

Günümüzde hemen hemen herkesin kullandığı sosyal medya platformlarında şahsınıza ait özel bilgileri kesinlikle paylaşmayın.

11-İnternette ki reklamlara tıklamaktan kaçının;

İnternette dolaşırken karşımıza çıkan reklam sayfalarında hackerların tuzağı bulunabilir. Kurulan bu tuzaklar, cihazınızın ele geçirilmesinde önemli rol oynayabilir, dikkat edin…

12-Hesaplarınızı kontrol altında tutun;

Periyodik olarak en az ayda 1 ya da 2 kere hesap aktivite geçmişinize bakın. Hesabınızı açtığınız oturumların siz tarafından yapıldığından emin olun.

Bunu Paylaş
Pin Share

Bir yanıt yazın

Bizi Sosyal Medyadan Takip edebilirsiniz.