3D baskı yatağa yapışmıyor. İşte çözümler!

Daha önce 3D yazıcıyla yazdırmayı denediyseniz, en sinir bozucu şeylerden birinin 3D baskınızın yatağa yapışmaması olabileceğini biliyorsunuzdur . Bunun neden olduğunu bilmediğinizde daha da sinir bozucu oluyor. 

Şans eseri, parçalarınızı kesinlikle baskı mükemmelliğine kavuşturacak soruna 6 kolay çözümü derledik.

3D baskım neden yatağa yapışmıyor?

3D baskı inanılmaz derecede ödüllendirici, yenilikçi bir teknolojidir. Bazen sorunlarla karşılaşabiliyor. En sık karşılaşılan sorunlardan biri 3D baskının yatağa yapışmamasıdır. 

Bu genellikle yanlış sıcaklık ayarları, yetersiz filamanlar veya tıkalı püskürtme uçları nedeniyle meydana gelir . Neyse ki, 3D yazıcınızı tekrar çalışır duruma getirmek ve 3D baskı projelerinin ve modellerinin keyfini çıkarmaya devam etmek için bu sorunlar birkaç ayarlama ve bakımla kolayca çözülebilir!

3D baskı yatağa yapışmıyor

3D baskının yatağa yapışmamasını düzeltme – 11 sorun giderme

3D yazıcı yatağımın yapışmasını nasıl daha iyi hale getirebilirim? 3D baskı yapışmanızı geliştirmek için bu yöntemleri uygulamanız yeterli.

#1. Nozül ve Baskı Yatağı arasındaki mesafeyi azaltın

Püskürtme uçlarının baskı yatağından çok uzak bir mesafesi varsa, filaman baskı yatağına gevşek bir şekilde monte edilebilir ancak ona düzgün şekilde bağlanamaz. 

İdeal olarak alan, filamentlerin baskı yatağına basılmasını kolaylaştıracak şekilde boyutlandırılmıştır. Bu çözümler temel 3D yazıcıdan geldiğinde, yazıcı yatağı ile baskı nozülü arasındaki mesafe, baskı yatağı yapışmasında en büyük ayar vidasıdır. Baskıların tesviyesi sırasında kağıdın kalınlığına göre nozül yatakların arasına yerleştirilir. Dengelemenin amacı, tüm baskılı yataklarda mesafeleri aynı tutmaktır.

Nozul ve Baskı Yatağı arasındaki mesafe

#2. İlk katmanın yazdırma hızını azaltın

3D baskıda daha yavaş baskı hızları yatağın yapışmasını artırır. Filament daha sıcak kalır çünkü 3D yazıcı püskürtme ucuna yakındır ve kağıt yüzeyinde daha iyi yüzer. Ayrıca, bir filamanı manipüle etmek için bir akış mekanizması kullanıldığında esneme kuvvetini de azaltır.

İlk katmanlarda baskı hızının 5 ila 10 mm/sn artması, yapışmaya büyük ölçüde yardımcı olur. Çoğu dilimleyicinin, ilk katmanda daha hızlı yazdırmaya olanak tanıyan varsayılan ayarları vardır. Normalde normal yazdırma hızının yaklaşık yarısı kadardırlar; 3D yazdırma sistemlerinin çoğu için yaklaşık 20 – 30 mm/sn.

#3. Yapı plakasını kontrol edin

3D baskınız yatağa yapışmıyorsa yapmanız gereken ilk şey baskı plakasını kontrol etmektir. Düz olduğundan ve püskürtme başlığının yolunu tıkayan herhangi bir nesne bulunmadığından emin olun. Ayrıca baskı plakasının temiz olup olmadığını kontrol edin. Değilse izopropil alkol ve mikrofiber bezle temizleyin.

Yapı plakasını kontrol edin

#4. Yatak seviyesini ayarlayın

Baskı tablası düz ve temiz olmasına rağmen 3D baskınız hala yapışmıyorsa yatak seviyesini ayarlamanız gerekebilir. Bunu yapmak için Z ekseni uç noktasını kalibre etmeniz gerekecektir. Bunu yaptıktan sonra Z ekseni ayar vidalarını kullanarak yatağı nozulla aynı seviyeye gelene kadar yükseltebilir veya alçaltabilirsiniz.

Yatak seviyesini ayarlayın

#5. Filamenti değiştirin

Yukarıdaki yöntemlerin her ikisini de denediyseniz ve 3D baskınız hala yapışmıyorsa filamenti değiştirmeniz gerekebilir. Bazı filamentler diğerlerine göre bükülmeye daha yatkındır, bu da onların yatağa yapışmasını zorlaştırabilir. Büküldüğü bilinen bir filaman kullanıyorsanız farklı türde bir filamana geçmeyi deneyin.

#6. Ekstrüzyon sıcaklığını arttırın

3D baskınızın yatağa yapışmamasının bir başka nedeni de ekstrüzyon sıcaklığının çok düşük olmasıdır. Ekstrüzyon sıcaklığı çok düşükse plastik eriyecek ve yatağa düzgün şekilde yapışacak kadar sıcak olmayacaktır. Bunu düzeltmek için, 3D baskınız düzgün şekilde yapışana kadar ekstrüzyon sıcaklığını 10-20 santigrat derece artırın.

#7. Isıtmalı yatak kullanın

3D baskınızın yapıştırılmasında hâlâ sorun yaşıyorsanız ısıtmalı bir yatak kullanmayı deneyin. Isıtılmış bir yatak, plastiğin sıcak tutulmasına yardımcı olur ve çok hızlı soğumasını önler, bu da bükülme ve tabakaların ayrılmasına neden olabilir. Isıtmalı yatak kullanmak için 3D yazıcınızdaki ısıtmalı yatak anahtarını açmanız ve sıcaklığı 50-60 santigrat dereceye ayarlamanız yeterlidir.

Isıtmalı yatak kullanın

#8. Kenar veya sal kullanın

Yukarıdaki yöntemlerin tümünü denediyseniz ve 3D baskınız hala yapışmıyorsa siperlik veya sal kullanmayı deneyebilirsiniz. Kenar, nesnenizi çevreleyen ve yapı plakasına daha iyi yapışmasına yardımcı olan ince bir plastik katmandır. Raft, siperliğe benzer ancak aynı zamanda nesneniz için baskı sırasında yerinde kalmasına yardımcı olan bir temel oluşturur.

3D yazıcı yatağına yapışma hakkında SSS

Daha yüksek yatak sıcaklığı yapışmaya yardımcı olur mu?

Evet. Yatak sıcaklığının arttırılmasının yapışmaya yardımcı olmasının birkaç nedeni vardır. Birincisi, basılı malzemenin yumuşatılmasına yardımcı olabilmesi ve böylece baskı yatağına yapışma olasılığının artmasıdır. Diğer bir neden ise malzemenin yüzey gerilimini artırarak malzemenin bir kez yerleştirildikten sonra yerinde kalma olasılığını arttırmasıdır. Son olarak, malzeme ile baskı yatağı yüzeyi arasında daha güçlü bir bağ oluşmasına da yardımcı olabilir.

Çözüm

3D baskı, kullanıcıların dijital modellerden nesneler oluşturmasına olanak tanıyan büyüleyici bir teknolojidir. Ancak 3D yazıcıların karşılaştığı yaygın sorunlardan biri malzemenin yapı platformuna veya yatağına yapışmamasıdır.

Bunun nedeni yanlış yazıcı ayarları, kalitesiz filaman veya yapım platformunun bükülmesi gibi çeşitli faktörler olabilir. Bu sorunları anlayarak ve bunlara yönelik adımlar atarak baskılarınızın başarılı bir şekilde çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Bunu Paylaş
Pin Share

Bir yanıt yazın

Bizi Sosyal Medyadan Takip edebilirsiniz.