GPU Artifacting: Nedenleri ve Nasıl Onarılır

Grafik kartınızı tehlikeli seviyelere getirdiğinizde, sık sık GPU Artifacting gerçekleşir. GPU’nun yüksek sıcaklığı çökmeye veya BSOD hatasına neden olmaz, ancak doğru görsel verileri göstermez, bu da muhtemelen ekranda olmaması gereken parlamalar veya patlamalar göreceğiniz anlamına gelir.

GPU’nuz yaşlandıkça eserler ortaya çıkmaya başlar ve garip görsel efektler ortaya çıkar. Bu sadece eski kartlarla ilgili bir sorun olmasa da, GPU’larda da sıklıkla eserler görülür. İyi haber şu ki, sürücülerin güncellenmesi ve termal macun ve GPU saat hızlarının değiştirilmesi dahil olmak üzere çeşitli çözümler mevcut. Bu nedenle, bir masaüstünde GPU Artifacting’i nasıl düzelteceğinizi bilmek için her şeye ihtiyacınız var.

GPU Artifaktına Ne Sebep Olur?

Hız aşırtma, bozuk bir grafik kartı veya VRAM ile ilgili sorunlar dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle GPU’nuz yapay olabilir . GPU’nuzun neden Artifacting olduğunu hiç sorguladınız mı? Bu eserler genellikle bir kullanıcı ayarları geçersiz kılarak bilgisayarın ısınmasına neden olduğunda ortaya çıkar. Ek olarak, VRAM ve GPU ile ilgili sorunlar da hatalı olabilir. Onları ayrıntılı olarak görelim:

1) Hız Yükseltme

Bu eserlerin ana nedeni hız yükseltmedir. Bunun nedeni, hız yükseltmeiın GPU’ya ek yük getirmesi ve uyguladığınız grafik ayarlarını yönetebilmesinin tek yolunun, görüntülenen görüntünün kararlılığını sağlamak için ekranın bazı kısımlarından ödün vermesidir.

Çoğu oyuncu en az bir kez hız yükseltmeyi dener, ancak işin püf noktası aşırı hırslı olmaktan ve GPU’nun daha fazlasını kaldırabileceğini düşünmekten kaçınmaktır.

2) Hasarlı Grafik Kartı

Eserler, bozuk bir kartın sonucu da olabilir. En sevdiğiniz oyunları yüksek ayarlarda uzun süre oynamaktan fiziksel hasar veya aşınma ve yıpranma olabilir . Günümüzde çoğu GPU’da bir soğutma sistemi bulunsa da, sizinkinde yoksa, kasanın içindeki aşırı ısının kartınıza zarar verdiğini keşfedebilirsiniz.

3) Sürücülerle İlgili Sorunlar

Sürücü sorunları, GPU yapılarının en tipik kaynağıdır. Titreşen, siyah veya beyaz noktalar, çizgiler veya kareler grafik kartının düzgün çalışmadığının genel işaretleridir . Grafik kartınızın sürücüleri arızalanabilir ve bu da grafik kartının neden olduğu eserlere neden olabilir.

Grafik kartınızın sürücüleri, bilgisayarın diğer donanım ve programlarıyla nasıl iletişim kuracağını düzenler. Bu işe yaramazsa önceki sürücü sürümüne geri dönmeyi deneyin. Grafik kartınızın en yeni sürücüleri kullandığından emin olun çünkü eski sürücüler zaman zaman sorunlara neden olur.

4) Güç Kaynağıyla İlgili Sorunlar

PSU, GPU eserlerine neden olabilir mi? GPU’lardaki bozulmaların en yaygın nedenlerinden biri, güç kaynağıyla ilgili sorunlardır . Küçük eserlerden komple sistem arızalarına kadar çok sayıda sorun, güç kaynağı sorunlarından kaynaklanabilir.

Güç kaynağı voltajı çok düşük olduğunda eserler gelişir. Birkaç neden olabilir, ancak güç kaynağı genellikle GPU’yu desteklemek için yetersiz kalır. Sık karşılaşılan bir diğer sorun da aşırı voltajdır. Bunun için güvenilir olmayan bir güç kaynağı veya yanlış bir GPU yapılandırması sorumlu olabilir .

Bilgisayarınızdaki VRAM, çeşitli veri türlerinin kaydını tutar. Bu GPU bileşeninin hasar görmesi, bozuk görsellere neden olabilir. Video kartı RAM’inin neden olduğu yapıları belirlemek için renk kaymalarını arayın.

VRAM’in kullandığı bazı verileri ortadan kaldırarak GPU’nun yükünü azaltabilirsiniz. Başka bir deyişle, depolanan oyunları, artık oynamadığınız oyunları vb. silmeyi düşünün. Özellikle hız aşırtma yaptıktan sonra VRAM’i temizlemezseniz, ona kalıcı olarak zarar verebilirsiniz.

GPU Artefaktını Düzeltmenin 6 Kolay Yolu

GPU yapıları, özellikle en sevdiğiniz oyunu oynarken son derece can sıkıcı olabilir. GPU yapılarınızın kaybolmasını istiyorsanız. Grafik kartı artifaktını aşırı ısınmadan düzeltmenin yöntemleri şunlardır :

1) Hız yükseltmeyi Kapatın

GPU’nuzda hız yükseltme yapıyorsanız ve bu GPU Eserlerini fark ediyorsanız, her şeyi orijinal ayarlarına geri yüklemek kolay bir çözümdür . Hız aşırtma eğlenceli olsa da, sistemin sürekli stres altında olması ideal değildir.

. Düşük performans seviyelerinde bile GPU’nun hâlâ yapıtlar üretip üretmediğini kontrol edebilirsiniz.

2) GPU Sıcaklıklarını İzleyin

GPU’nun sıcaklıklarını her zaman takip edin. Fanların düzgün çalıştığını ve GPU sıcaklığı arttığında açıldığını doğrulayın. Fan eğrilerini ayarlamayı deneyin. Daha eski bir GPU’nuz varsa fanlardaki ve soğutucudaki tozu temizleyin. GPU ile soğutucu arasındaki termal iletkenliği iyileştirmek için termal bileşiği de kullanabilirsiniz.

3) Sürücüleri Güncelleyin

En basit çözüm için sürücülerinizi güncelleyin. En basit yöntem, GeForce Experience’ı indirmek ve bunu her yeni oyuna başladığınızda sisteminizi güncellemek için kullanmaktır . Nvidia ve AMD sık sık kullanıcıların tespit ettiği hataları ve sorunları gideren sürücüler yayınlar. Sürücüleri güncelleyin ve ardından destek sayfalarına bakın.

Bunu ayarlarınızdan manuel olarak da yapabilirsiniz. Sürücülerinizi güncel tutarak, sisteminizi oynamayı planladığınız yeni, grafiksel olarak zorlu oyunun getirdiği her türlü zorlamayla başa çıkmaya hazır halde tutarsınız.

Kendinizi bunu unutmaktan alıkoymanın en basit yolu, her yeni oyun indirdiğinizde yeni sürücülerin mevcut olup olmadığını görmek için GeForce Experience yazılımını kontrol etmektir. Aynı zamanda VR oyunları için de geçerlidir.

Sürücüleri en son sürüme güncellemek iyi bir fikir olsa da, bazen en yeni sürücüler GPU bozulmalarına neden olabilir. Sürücüyü güncelledikten sonra GPU Artifacting görünürse, önceki sürüme geri dönün ve sorunun devam edip etmediğini kontrol edin.

4) Kayıp Bağlantıları Doğrulayın

Bilgisayarınızın grafik işlem birimi (GPU) gevşek olabilir, bu da ekranınızda gördüğünüz garip yapıları açıklayabilir. Tüm bağlantılar incelenmeli ve gerekirse sıkılmalıdır.

İlk olarak, bilgisayarın güç kaynağının fişini çekin. Ardından, GPU’nun montaj cıvatasını sökün ve dikkatlice dışarı çekin. Sıkmak için herhangi bir gevşek bağlantıya bir tornavida uygulayın. Tüm bağlantıların güvenli olduğundan emin olduktan sonra GPU’yu yeniden takın. Bilgisayarınızı açıp güç kablosunu takarak yapıların hala mevcut olup olmadığını kontrol edin.

5) Tozu Temizleyin

Toz, sorunun en yaygın kaynaklarından biridir, ancak başka birçok olası neden vardır. GPU’nuzdaki yapıların kaynağı olduğuna inanıyorsanız toz olup olmadığını kontrol edin ve bulursanız kaldırın.

GPU’nuzu görsel olarak inceleyin ve toz olup olmadığını kontrol etmek için yüzeyde herhangi bir toz birikmesi olup olmadığına bakın . Herhangi bir toz görürseniz, bir üfleyici ile üfleyin. Görünen tüm tozları temizledikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra Artefaktın durup durmadığını kontrol edin.

6) VRAM Durumunuzu Belirleyin

VRAM yapıları nasıl düzeltilir? GPU veya VRAM donanımıyla ilgili bir sorun varsa şansınız kalmaz. Uygun grafik kartı üreticisi ile iletişime geçerek yardım isteyin.

Genellikle kartların içindeki belirli çipleri sabitlemek yerine tüm kartı değiştirmenizi önerirler. Yükü azaltmanın bir yolu hız aşırtmaktır, ancak sorunun VRAM’de olduğunu keşfederseniz, yani en çok sorun yaşıyorsanız, o kartı değiştirme zamanı gelmiş olabilir. 

GPU Sağlığımı Nasıl Kontrol Edebilirim?

GPU sağlığınızdan endişe ediyorsanız, GPU’nuzun sağlıklı olup olmadığını kontrol etmek için şu adımları izleyin:

  • DirectX Teşhis Aracını başlatmak için Windows tuşu + R’ye basarak, dxdiag girerek ve Enter tuşuna basarak başlayın.
  • Bunu yaptığında, adı ve model numarası da dahil olmak üzere grafik kartınla ilgili ayrıntıları içeren bir pencere açılır.
  • Ekran sekmesi altında kartınızın grafik özelliklerinin bir listesini alabilirsiniz. Bunlardan herhangi biri Kullanılamaz olarak işaretlenirse, grafik kartınız arızalıdır.
  • Grafik kartınızı test etmek için Windows Görüntü Ayarlarını da kullanabilirsiniz .
  • Ayarlar programını başlatmak için Windows tuşu + I’ye basın, ardından Sistem’i tıklayın.
  • Ekranı seçtikten sonra aşağı kaydırarak Gelişmiş ekran ayarları alanına gidin.
  • Grafik kartınızla ilgili ad ve model numarası gibi ayrıntıları burada görebilmeniz gerekir. Bu verileri göremiyorsanız veya grafik ayarları Düşük ise, grafik kartınızla ilgili bir sorun olabilir. Bu durumda, önce gerekli grafik kartı sürücülerinin kurulu olduğundan emin olun.

Artifacting Neye benziyor?

Sürücü sorunları sıklıkla GPU yapılarına neden olur. Ekrandaki bozulmalar, grafik kartlarının düzgün çalışmadığının tipik bir işaretidir. Bu anormallikler, siyah veya beyaz olarak titreyen noktalar, çizgiler veya kareler olarak görünür. Sürücüler sıklıkla GPU yapılarına neden olur.

Artefakt Kalıcı mı?

Ekranda gördüğünüz eserler her zaman kalıcı olmayabilir, ancak herhangi bir yapay yapı fark ederseniz, GPU’ya aşırı yük bindiriyor ve kalıcı hasar riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu eserler, ürkütücü siluetleri ve beklenmedik yerlerde görünen bazı nesneleri içerir. Sonuç olarak eserler sonsuza kadar sürebilir.

Oyunlarda Artifactinge Ne Sebep Olur?

Bazı durumlarda, GPU’nun ısı emicisinde veya fanlarında toz veya başka bir malzeme birikmesi yapay bozulmalara neden olabilir. Bu yetersiz soğutma, GPU’nun aşırı ısınmasına neden olabilir. Arızalı RAM veya kötü bir grafik kartı gibi donanım sorunları da eserlere neden olabilir.

GPU Artifacting Örnekleri Nelerdir?

GPU Artifacting, mesafedeki tuhaf çizgiler, tuhaf görünen dokular, ekran parlamaları vb. gibi birçok farklı biçimde görünebilir.

Artefakt RAM’den Kaynaklanabilir mi?

Kasanızdaki havanın ne kadar iyi aktığına bağlı olarak biraz havayı grafik kartına yönlendirmelisiniz. Hasarlı GPU RAM, eserlere neden olabilir.

BIOS Artefaktlara Neden Olabilir mi?

BIOS’ta, GPU kartınızla ilgili bir soruna veya arızaya işaret eden yapıları görüntüleyin. Bu olasılıkları göz ardı edemem ama ilk bakışta olası görünmüyorlar. CPU yanlış veya kusurlu takılabilir ve DDR4 uyumsuz, yanlış yapılandırılmış veya kusurlu olabilir.

Bunu Paylaş
Pin Share

Bir yanıt yazın

Bizi Sosyal Medyadan Takip edebilirsiniz.