Sosyal Medya KPI’ları Nelerdir?
Sosyal medya KPI’ları (veya temel performans göstergeleri), önemli iş hedeflerine doğru ilerlemenizin veriye dayalı ölçümleridir. Hangi KPI’ların önemli olduğunu ve bunların nasıl takip edileceğini anlamak, kurumsal başarıyı destekleyen etkili bir sosyal medya stratejisi oluşturmanıza ve iyileştirmenize olanak tanır.
Bonus: Performansınızı KPI’larınıza göre kolayca takip etmek ve ölçmek için ücretsiz bir sosyal medya rapor şablonu edinin .
Sosyal medya KPI’ları nelerdir?
KPI, anahtar performans göstergesi anlamına gelir.
Sosyal medya KPI’ları , sosyal medya pazarlama stratejinize rehberlik etmek ve bu stratejinin işe yarayıp yaramadığını belirlemek için kullanılan ölçümlerdir .
Sosyal medya KPI’ları, performans düzeyini gösteren net hedefleri olan, temel sosyal medya ölçümlerinin stratejik bir yaklaşımıdır .
Sosyal medyada KPI’ları takip etmek neden önemlidir?
Sosyal medya hızla değişiyor ve çok sayıda performans verisi mevcut. Bu faktörlerin bir araya gelmesi, ölçüm ayrıntılarında takılıp kalmanın ve büyük resmi gözden kaçırmanın kolay olduğu anlamına gelir.
KPI’ları takip etmek gerçek iş hedeflerine odaklanmanızı sağlar. Yalnızca rakamlardan ziyade, rakamların işinizin gidişatını nasıl etkilediğine bakıyorsunuz. Hedeflerinize doğru nasıl ilerlediğinizi ve yol boyunca stratejik değişiklikler yapmanız gerekip gerekmediğini anlarsınız.
Büyüme İçin 1 Numaralı Analiz Aracı
Güzel raporlar. Net veriler. Daha hızlı büyümenize yardımcı olacak eyleme dönüştürülebilir bilgiler.
Sosyal medya için doğru KPI’lar nasıl belirlenir?
İş hedeflerinizi anlayın
Sosyal medya KPI’larınız her zaman genel bir stratejik hedefe bağlı olmalıdır. Kendinize şunu sorun: Oyunun sonu nedir?
Örneğin sosyal kampanyalarınızın amacı marka bilinirliğini artırmak mı? Web sitesi trafiğini artırmak mı istiyorsunuz? Veya daha fazla dönüşüm ve satış elde etmek için mi?
Stratejik bir yöne karar verdikten sonra, bunu bireysel hedeflere ve sosyal medya için ilgili KPI’lara ayırmanın zamanı geldi. Örneğin, amacınız web sitesi trafiğini artırmaksa, KPI’larınızdan biri sosyal medyadan sitenize yapılan tıklamaların sayısına bağlı olabilir.
Ancak gerçekçi KPI hedefleri belirlemek için öncelikle şunları yapmanız gerekir:
Rakipleri ve sektör karşılaştırmalarını takip edin
Sizinkine benzer sosyal hesaplarda başarı nasıl görünüyor?
sektörünüzdeki diğer kişilerin sosyal medyada nasıl performans sergilediğini öğrenebilir ve sonuçlarınızı aşağıdaki gibi sosyal medya ölçümleriyle karşılaştırabilirsiniz:
- Profil gösterimleri
- Profil erişimi
- Takipçiler
- İzleyici büyüme oranı
- Nişan oranı
- Video oynatımları
- Gönderim sıklığı
- Tıklamalar
- Paylaşımlar
Ayrıca daha ayrıntılı bilgi edinebilir ve performansınızı bir bütün olarak sektörünüz yerine belirli rakiplerle karşılaştırabilirsiniz.
Sosyal medyada KPI’ları ölçmek ekibiniz için yeniyse, kendi karşılaştırma verilerinizi de topladığınızdan emin olun, böylece nereden başladığınızı bilirsiniz.
AKILLI hedefler belirleyin
Mevcut performansınızı genel sektörünüzün performansıyla karşılaştırmak, gerçekçi KPI hedefleri belirlemek için size iyi bir çerçeve sağlar. Genel iş hedefleriniz gibi sosyal medya KPI’larınız da AKILLI olmalıdır:
- Spesifik: Açık bir hedef ekleyin. Örneğin markanın Instagram takipçi sayısını önümüzdeki ay 500 artırmayı mı hedefliyorsunuz? Yıl sonuna kadar tıklama oranlarınızı %20 artırmak ister misiniz?
- Ölçülebilir: KPI’lar, ilerlemenizi izlemek ve ölçmek için ölçümler içerir. Hedefe ulaşmaya ne kadar yakın olduğunuzu her zaman belirleyebilmelisiniz.
- Ulaşılabilir: Gerçeğe sadık kalın. Genel sektöre ve kendi kaynaklarınıza dayalı olarak ulaşılabilir bir kapsamdaki KPI’ları belirleyin.
- İlgili: Her sosyal medya KPI’sının işletmenin daha büyük hedeflerine bağlandığından emin olun.
- Zamanında: Bu hedefe ulaşmak ve başarıya ulaşılıp ulaşılmadığını belirlemek için zaman çerçevesi nedir? Bir ay mı, altı ay mı, bir yıl mı?
Büyüme İçin 1 Numaralı Analiz Aracı
Güzel raporlar. Net veriler. Daha hızlı büyümenize yardımcı olacak eyleme dönüştürülebilir bilgiler.
İlgili metrikleri seçin ve KPI’larınızı yapılandırın
Artık KPI’larınızın iş hedeflerinizi nasıl destekleyeceğini bildiğinize göre, ilerlemenizi ölçmenize yardımcı olacak belirli ölçümlere karar verin.
Örneğin, işletmeniz büyümeye odaklıysa ve sosyal medyada marka bilinirliği oluşturmak istiyorsanız Instagram Reels görüntülemelerini ölçmek ve takip etmek isteyebilirsiniz.
Her KPI için tüm SMART unsurlarını ilgili ölçümlerle birlikte içeren bir beyan hazırlayın. Bu yazının ilerleyen kısımlarında bazı örnekleri inceleyeceğiz.
Performansınızı takip edin ve analiz edin
KPI’lar başarı için belirlenmiş bir zaman çerçevesi içerir, ancak ilerlemenizi kontrol etmek için bu sürenin geçmesini bekleyemezsiniz. Büyümeyi ve gelişmeleri net bir şekilde görmenize ve işler yolunda gitmediğinde hızlı tepki vermenize yardımcı olacak bir raporlama modeli seçin.
Burası, KPI’larınızla ilişkili ölçümleri gerçekten derinlemesine inceleyeceğiniz ve sonuçlarınızı iyileştirmenin stratejik yollarını arayacağınız yerdir. İşler doğru yönde mi ilerliyor? Planladığınız hızda mı?
Ayrıca burada daha derine inebilir ve KPI’larınıza ulaşmaya çalışırken genel stratejinize hangi dersleri uygulayabileceğinizi görmek için göze çarpan başarıları (veya yanlış adımları) analiz edebilirsiniz.
Gözden geçirin ve yeniden kalibre edin
Unutmayın: Hiçbir şirketin iş hedefleri sabit değildir; bu, belirlediğiniz sosyal medya KPI’larının da zaman içinde gelişmesi gerekeceği anlamına gelir.
KPI’larınızın düzenli stratejik incelemelerini planlayın. Hala alakalılar mı? Hala şirket hedeflerine ulaşmanıza yardımcı oluyorlar mı? Değişiklikler yapılmalı mı?
Unutmayın: İş değiştikçe sosyal medya için KPI’ları neden ve nasıl ayarladığınız da değişebilir. Ayrıca algoritma güncellemeleri veya yeni platformların ortaya çıkması gibi dış nedenlerden dolayı da değişebilirler.
2024 için 25 önemli sosyal medya KPI’sı
Sosyal medya KPI’larının yapı taşlarını beş kategoriye ayırdık:
- Ulaşmak
- Nişanlanmak
- Dönüştürmek
- Sosyal müşteri hizmetleri
- Sosyal ticaret
Sosyal medya KPI’larınızın hedefler ve zaman dilimleri gibi SMART bileşenlerini içereceğini unutmayın. Aşağıdaki KPI’ları temel olarak ve bu SMART bileşenlerini, KPI’larınızı işinize ve stratejik hedeflerinize özel kılan yapı unsurları olarak düşünün.
KPI’lara ulaşın
Erişim KPI’ları, sosyal medya kanallarınıza kaç kullanıcının geldiğini ölçer.
Erişimi bir nicelik ölçümü olarak düşünün; erişim verileri mevcut ve potansiyel kitlenizi, zaman içindeki büyümenizi ve marka bilinirliğinizi gösterir.
1. Gösterimler
Bu, gönderinizin birinin akışında veya zaman çizelgesinde kaç kez göründüğünü gösterir. Bu, gönderiyi görüntüleyen kişinin gönderiyi fark ettiği veya izlediği anlamına gelmez, ancak gönderinin onun ekranında göründüğünden emin olabilirsiniz.
2. Takipçi sayısı
Belirli bir zamanda sosyal kanalınızın sahip olduğu takipçi sayısı.
3. İzleyici büyüme oranı
Takipçilerinizi kaybettiğinizden değil, kazandığınızdan emin olmak istiyorsunuz. İzleyici büyüme oranı, takipçi sayınızın zaman içinde nasıl değiştiğini gösterir. Bu ölçümü izlemek için net yeni takipçilerinizi toplam takipçi sayınıza bölün.
4. Erişim
Bir gönderiyi bu kadar çok kişi görüyor. Hedef kitlenizin ne zaman çevrimiçi olduğu ve içeriğinizin ne kadar iyi olduğu gibi faktörlere dayalı olarak erişim değişikliklerine ulaşın. Hedef kitlenizin neyi değerli ve ilginç bulduğu hakkında size bir fikir verir.
Katılım KPI’ları
Sosyal medya katılımına yönelik KPI’lar, sosyal takipçilerinizle olan etkileşimlerin kalitesini ölçer. Hedef kitlenizin söyleyeceklerinizle bağlantı kurup kurmadığını ve markanızla etkileşime girmeye istekli olup olmadığını gösterirler.
5. Beğeniler
Takipçilerin belirli bir sosyal medya platformundaki Beğen düğmesine dokunarak bir sosyal gönderiyle kaç kez etkileşime girdiği.
Kaynak: @AirCanada
6. Yorumlar
İnsanların yayınlarınıza yorum yapma sayısı. Bir yorum, basit bir beğeniden daha fazla çaba gerektirir ve genellikle daha yüksek düzeyde bir etkileşimi temsil ettiği kabul edilir.
Ancak yorumların olumlu ya da olumsuz bir tonu olabilir, dolayısıyla çok sayıda yorum her zaman iyi bir şey değildir! Bunun anlamlı bir etkileşim KPI’sı olması için, sosyal medya yöneticilerinin aynı zamanda sosyal duyarlılığı da izlemesi gerekir .
Kaynak: @botanikgeek
7. Tıklamalar
Kullanıcıların yayınınızdaki bağlantıya kaç kez tıkladığı. Bu, insanların sosyal platformun ötesindeki içeriklerle nasıl etkileşim kurduğunu izlemeye yardımcı olur.
Ow.ly URL kısaltıcıyı kullanmak , herhangi bir ek izleme ayarlamanıza gerek kalmadan
8. Paylaşımlar
Gönderinizin bir kullanıcıdan diğerine kaç kez paylaşıldığı. Bu, içeriğinizin ne kadar ilgi çekici ve viral olduğunun harika bir ölçüsüdür.
Kaynak: @Versace
Paylaşımların sayısı tek başına başarının doğrudan bir ölçüsü değildir, çünkü tek başına paylaşım sayısı insanların gördüklerini beğenip beğenmediğini söylemez. Ancak bu, insanların bu haberi yayacak kadar tutkulu olup olmadığına dair iyi bir gösterge sağlar.
9. kaydeder
Kayıtlar (veya yer imleri) genellikle insanların içeriğinizi beğendiğini ve onu daha sonra geri dönmeyi planlayacak kadar yararlı bulduğunu gösterir. Bu, hedef kitlenize eğitici, eğlenceli veya başka bir şekilde değerli bir şey sunduğunuzun iyi bir göstergesidir.
Kaynak: @ Hootsuite
10. Ortalama katılım oranı
Bu ölçüm, bir gönderinin aldığı tüm etkileşimleri (beğeniler, yorumlar, kaydetmeler ve paylaşımlar dahil) sosyal hesabınızdaki toplam takipçi sayısına böler. İçeriğinizin ortalama olarak ne kadar ilgi çekici olduğunu gösterir.
Eğer matematiği kendiniz yapmak istemiyorsanız, ücretsiz etkileşim oranı hesaplayıcımızı deneyin .
11. Amplifikasyon oranı
Bu, takipçilerinizin içeriğinizi kendi takipçileriyle paylaşarak erişiminizi ne kadar genişlettiğinin bir ölçüsüdür. Yüksek bir genişleme oranı, takipçilerinizin markanızla ilişkilendirilmek istediğini veya içeriğinizi aktarılacak kadar değerli bulduğunu gösterir.
Bunu nasıl hesaplayacağınız aşağıda açıklanmıştır:
12. Sesin sosyal paylaşımı
Bu ölçüm, rakiplerinizden bahseden kişi sayısına kıyasla markanızdan kaç kişinin bahsettiğini izler. Markanızın sektörünüzle ne kadar alakalı olduğunu gösterir.
Belirli bir zaman diliminde kendinizin ve rakiplerinizin söylediklerini ölçmek için Sosyal medyada ses payını hesaplamak için markanızdan bahsedilenleri, sektördeki toplam bahsedilen sayısına bölün.
Dönüşüm KPI’ları
Sosyal medyadaki dönüşüm KPI’ları, sosyal stratejinizin sosyal alanın ötesinde gerçek dünyaya yönelik sonuçlara yol açıp açmadığını ortaya çıkarır.
13. Tıklama oranı (TO)
TO, gönderinizi görüntüleyen ve içerdiği CTA’ya (harekete geçirici mesaj) tıklayan kişilerin yüzdesidir. Bu, içeriğinizin hedef kitlenizin dikkatini çekip çekmediğine ve onları harekete geçmeye teşvik edip etmediğine dair fikir sağlar.
Bunu nasıl hesaplayacağınız aşağıda açıklanmıştır:
14. Dönüşüm oranı
Bu , sosyal medya CTA’nızda eylemi gerçekleştiren (web sitenizi veya açılış sayfanızı ziyaret edin, bir posta listesine abone olun, satın alma işlemi gerçekleştirin vb.) kullanıcıların belirli bir gönderiye yapılan toplam tıklama sayısına kıyasla sayısıdır .
Yüksek dönüşüm oranı, içeriğinizin satış kanalınıza katkıda bulunduğunu veya işletmenizin büyümesini başka şekilde desteklediğini gösterir.
Bunu nasıl hesaplayacağınız aşağıda açıklanmıştır:
15. Hemen çıkma oranı
Sosyal medya bağlantılarınıza tıklayan herkes, paylaştığınız makalenin tamamını okuyarak veya bir satın alma işlemini tamamlayarak takip etmeyecektir.
Hemen çıkma oranı, sosyal gönderinizdeki bir bağlantıya tıklayan ancak daha sonra herhangi bir işlem yapmadan o sayfadan hızla ayrılan ziyaretçilerin yüzdesidir. Bunun düşük olmasını istiyorsunuz; bu, sağladığınız kullanıcı deneyiminin beklentilerle eşleşmediğine işaret eder.
16. Tıklama başına maliyet (TBM)
TBM, sosyal medya reklamınıza yapılan her bir tıklama için ödediğiniz tutardır. Harcadığınız tutarın değerli bir yatırım olup olmadığını görmek için bunu izleyin.
17. Bin Gösterim Başına Maliyet (BGBM)
Bu, sosyal medya reklamınızın 1.000 kişiye her sunulmasında ödeyeceğiniz tutardır. Bu tamamen dönüşümden çok farkındalıkla ilgili olduğundan, maliyetin nispeten düşük kalmasını istersiniz. Satış huninizi anladığınızdan emin olun, böylece görünürlüğün değerini gerçek iş büyümesine bağlayabilirsiniz.
Sosyal müşteri hizmetleri KPI’ları
Müşteri hizmetleri KPI’ları, sosyal medya kullanıcılarının markanızla ilgili deneyimleri hakkında ne hissettiğini izler.
18. Müşteri memnuniyeti puanı (CSAT)
Bu ölçüm, müşterilerinizin sosyal müşteri hizmetleri ekibinizle etkileşim sonrasında yaşadıkları deneyimden ne kadar memnun olduklarını gösterir.
Bu verileri elde etmek için, müşteri hizmetleri deneyiminden sonra kullanıcılara, etkileşimden memnuniyet düzeylerini derecelendirmelerini isteyen bir anket göndermeniz gerekir.
19. Net destekçi puanı (NPS)
Net destekçi puanınız takipçilerinizin marka sadakatini ölçer. Birisi bir satın alma işlemi gerçekleştirdikten veya müşteri hizmetleri ekibinizle etkileşime girdikten sonra ona bir soru sorun: Bu ürünü bir arkadaşınıza tavsiye etme olasılığınız nedir?
Katılımcılara genellikle 1’den 10’a kadar olan sayısal bir ölçek kullanarak cevap verme şansı verin.
20. Müşteri yaşam boyu değeri (CLV)
Müşteri yaşam boyu değeri, bir müşterinin müşteri olarak tüm yaşamı boyunca ürün veya hizmetinize harcayacağı toplam para miktarını ifade eder. CLV’nizi anlamak, bireysel müşteri kazanımına ne kadar yatırım yapabileceğiniz konusunda size bir fikir verir.
CLV’yi nasıl hesaplayacağınız aşağıda açıklanmıştır:
CLV = Ortalama satın alma değeri x Ortalama satın alma sıklığı x Ortalama müşteri ömrü
21. Ortalama yanıt süresi
Bu, bir müşteri hizmetleri temsilcisinin müşteriye ilk temastan sonra yanıt vermesinin ne kadar sürdüğünü gösteren bir ölçüdür. Bu sayıyı mümkün olduğu kadar düşürmek istiyorsunuz. Bir sosyal medya sohbet robotu, birçok temel müşteri sorusunu temsilci müdahalesi olmadan çözerek yardımcı olabilir.
Yanıt sürenizi, ilk müşteri sorgularına harcanan toplam süreyi yanıtlanan toplam sorgu sayısına bölerek hesaplayabilirsiniz.
22. İlk temasta çözüm oranı
Bu, müşterilerin konuştukları ilk temsilciden ne sıklıkla çözüm aldıklarını ölçer. Otomatik atama aracı kullanıyorsanız bu, aracın müşteri isteklerini ne kadar iyi anladığını ve bunlara hangi ekip üyesinin yanıt verebileceğini ölçer.
Müşteriler, başka bir ekip üyesine aktarıldıklarında, özellikle de sorunlarını açıklamaya devam etmeleri gerekiyorsa, giderek daha fazla hayal kırıklığına uğrarlar; bu nedenle, daha yüksek bir ilk temas oranı genellikle daha yüksek müşteri memnuniyetine yol açacaktır.
Sosyal ticaret KPI’ları
Sosyal medyayı doğrudan ürün satmak için kullanıyorsanız , bir satış kanalı olarak sosyal medyanın etkisini de ölçmeniz gerekir.
23. Gelir
Gelir, sosyal kanallarınız aracılığıyla ne kadar para kazandığınızı gösterir.
Ağınızın doğrudan platformda e-ticaret işlemleri sunup sunmadığına bağlı olarak bu numarayı Google Analytics’te veya mağaza analizlerinize bakarak bulabilirsiniz .
24. Ortalama sipariş değeri
Bu, ortalama bir müşterinin sosyal ticaret kanallarınız aracılığıyla tek bir satın alma işlemine ne kadar harcadığının basit bir hesaplamasıdır.
Müşteri yaşam boyu değeri gibi bu da müşteri kazanımına ne kadar harcama yapmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olur. Ancak bu, sosyal ticaret kampanyalarında bütçe tahsisiyle ilgili anında kararlar vermenize olanak tanıyan, müşteri değerine ilişkin daha kısa vadeli bir bakış açısıdır.
25. Yatırım Getirisi (ROI)
Maliyetlerinizi anlamak önemlidir, ancak daha da önemlisi sosyal reklamlar için ödediğiniz paranın getirisini ve genel olarak sosyal pazarlama stratejinizi anlamaktır.
Her marka “değer”i farklı tanımlayacaktır. Özellikle sosyal stratejinize bağlı satışlardan elde edilen geliri kastediyor olabilirsiniz, ancak aynı zamanda marka bilinirliğine veya sosyal takipçilerinizi artırmaya da değer vermek isteyebilirsiniz.
Sosyal medya KPI örnekleri
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, etkili KPI’lar gerçekçi hedefler belirlemek için SMART metodolojisine dayanan net hedefler içerir. Bu, KPI’larınızın kurumsal ihtiyaçlar ve yeteneklerle uyumlu olmasını sağlamanıza olanak tanır. Sosyal medya için birkaç KPI örneğine bakalım.
KPI örneği 1:
Organik Instagram gönderilerindeki etkileşim oranını 3. çeyrekte %12 artırın
Burada net bir ölçüm (etkileşim oranı), belirli bir platform (organik Instagram), sonuç için bir hedef (%12 iyileştirme) ve bir zaman dilimi (3. Çeyrek) var.
Bu KPI’nın üç aylık (çeyrek) bir zaman dilimi olduğundan, ilerlemenizi muhtemelen iki haftada bir, hatta haftada bir kontrol etmek isteyeceksiniz. KPI sonuçlarınızın asla sürpriz olmasını istemezsiniz; nasıl ilerlediğinizi ve hedefinize ulaşmaya yaklaşmak için stratejinizi ayarlamanız gerekip gerekmediğini görmek için düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir.
KPI örneği 2:
Ortalama ilk müdahale süresini yıldan yıla %10 azaltın
Bazen, belirli bir süre içinde bir KPI’ya ulaşmak yerine, yıldan yıla değişiklikleri hedefleyerek elmaları elmalarla karşılaştırmak daha mantıklı olur. Bu, tatiller ve indirimler gibi daha yoğun dönemlere bağlı düzenli iniş çıkışları hesaba katmanıza olanak tanır.
Bu yıldan yıla bir karşılaştırma olduğundan, hem mevcut dönemden hem de bir yıl önceki aynı dönemden veri çekmenize olanak tanıyan bir araca ihtiyacınız olacak. Daha sonra doğrudan bir karşılaştırma yapabilirsiniz. Yani bu yıllık bir hedef olarak yapılandırılmış olsa da istediğiniz zaman yıllara göre karşılaştırma yaparak ilerlemenizi kontrol edebilirsiniz.
Sosyal medya KPI’ları nasıl izlenir?
Artık neyi ölçeceğinizi bildiğinize göre, sosyal medyada KPI’ları nasıl takip edeceğinize bakalım.
Yerel çözümler
KPI sosyal medya pazarlama ilerlemesini yerel olarak izlemek (yani bireysel sosyal medya platformlarının yerleşik analiz özelliklerini kullanmak) bir seçenektir. Ücretsizdirler, kullanımı kolaydır ve yalnızca bir veya iki sosyal hesap için KPI’ları takip eden sosyal medya yöneticileri için iyi bir seçenek olabilir.
Sosyal medya yöneticileri, Instagram Insights , Meta Business Suite , X (eski adıyla Twitter) Analytics vb. kullanarak KPI’ları izleyebilir. Tüm büyük sosyal medya platformları, sosyal medya performansını izlemek için temel çözümler sunar.
Ancak yerel çözümlerin tek bir platforma yönelik izleme ölçümleriyle sınırlı olduğunu unutmayın. Bu, birden fazla ağ üzerinden verileri aynı anda karşılaştırmayı ve analiz etmeyi zorlaştırır. Ayrıca daha gelişmiş KPI’lar için biraz matematik yapmanız gerekecek.