KPI Anlamı + 27 Temel Performans Göstergesi Örneği

Kuruluşunuz stratejik planınızın neye benzeyebileceğinin taslağını çıkarmaya başladığında, temel performans göstergelerinizin ne olacağı ve bunların kuruluşunuzu nasıl etkileyeceği konusunda fikir birliğine varmanız gerekeceği muhtemelen dikkatinizi çekecektir. Henüz KPI’larınız hakkında fazla düşünmediyseniz sorun değil. Yardımcı olabiliriz!

Stratejik planlama sürecinizi yürütürken referans olması amacıyla, iyi bir KPI’nın ne olduğuna dair genel bir bakış, iyi temel performans göstergelerinin yararları ve [departman ve sektöre göre düzenlenmiş] KPI örneklerinin bir listesini içeren eksiksiz bir kılavuz derledik. Kuruluşunuzun stratejik planını ve hedeflerini oluşturun.

Temel Performans Göstergesi KPI Nedir – KPI Tanımı

KPI’lar olarak da adlandırılan temel performans göstergeleri, kuruluşunuzun planının, aradığınız niceliksel sonuçları ve başarıyı nasıl ölçeceğinizi ifade eden unsurlarıdır. Başka bir deyişle, size neyi, ne zaman başarmak istediğinizi söylerler.

Bunlar, ilerlemeyi ölçmek ve hedeflerinize veya amaçlarınıza ulaşma yolunda olup olmadığınızı belirlemek için kullanacağınız niteliksel, ölçülebilir, sonuca dayalı ifadelerdir. İyi planlar, hedeflere yönelik ilerlemelerini yönetmek ve izlemek için 5-7 KPI kullanır.

KPI Anlamı ve Neden Onlara İhtiyacınız Var?

Temel performans göstergeleri, kuruluşunuzun amaçlanan hedeflere, kurumsal hedeflere, iş hedeflerine veya hedeflerine göre nasıl performans gösterdiğine dair bütünsel bir resim oluşturmayı amaçlamaktadır. Mükemmel bir temel performans göstergesi aşağıdakilerin tümünü sağlamalıdır:

  • Kuruluşunuzun en önemli çıktı kümesinin ana hatlarını çizin ve ölçün.
  • Performans yönetimi sürecinizin kalbi olarak çalışın ve stratejinize göre ilerleme sağlanıp sağlanmadığını doğrulayın.
  • Neyi ne zaman başarmak istediğinizi ifade eden stratejik planınızın temel unsurlarını temsil edin.
  • Hedeflerinizin ve hedeflerinizin ölçülebilir bileşenlerini ölçün.
  • Kuruluşunuzdaki en önemli öncü ve gecikmeli önlemleri ölçün.

Bir KPI’nın Beş Unsuru

Bunlar performans yönetimi sürecinizin kalbidir ve iyi çalışması gerekir! Planınızın stratejik KPI’ları size ilerleme kaydedip kaydetmediğinizi veya hedeflerinize ulaşmaktan ne kadar uzakta olduğunuzu söyler. Sonuçta stratejinize göre ilerleme kaydetmek istiyorsunuz. En azından çeyrek boyunca (tercihen yıl boyunca) bu KPI’larla yaşayacaksınız, bu nedenle bunların değerli olduğundan emin olun!

Harika stratejiler, planın temel unsurlarının ilerleyişini takip eder. Her temel performans göstergesinin aşağıdaki unsurları içermesi gerekir:

  • Bir Ölçü: Her KPI’nın bir ölçüsü olmalıdır. En iyileri daha spesifik veya anlamlı ölçümlere sahiptir.
  • Bir Hedef: Her KPI’nin ölçümünüze ve hedefinizin periyoduna uygun bir hedefi olması gerekir. Bunlar genellikle ulaşmaya çalıştığınız sayısal değerlerdir.
  • Bir Veri Kaynağı: Bunların her birinin açıkça tanımlanmış bir veri kaynağına sahip olması gerekir, böylece her birinin ölçülmesinde ve izlenmesinde gri alan kalmaz.
  • Raporlama Sıklığı: Farklı önlemlerin farklı raporlama ihtiyaçları olabilir, ancak takip edilmesi gereken iyi bir kural, bunlar hakkında en az ayda bir rapor vermektir.
  • Sahip: Bu, KPI beyanınızın zorunlu bir yönü olmasa da, belirli KPI’ların izlenmesi, raporlanması ve hassaslaştırılmasıyla kimin ilgileneceğine ilişkin beklentileri belirlemek, genel organizasyon planınıza yardımcı olur.

Göstergeler ve Temel Performans Göstergeleri

Göstergeler

Gösterge, bir işletmenin performans ölçümlerini tanımlayan genel bir terimdir.

Bir şirketin izleyebileceği çeşitli gösterge türleri olabilir, ancak tüm göstergeler KPI değildir, özellikle de bir kuruluşun genel stratejik planına veya hedeflerine bağlı değillerse, ki bu bir ZORUNLUDUR!

Anahtar Performans Göstergeleri

Öte yandan, temel performans göstergesi, bir kuruluşun şirket çapındaki belirli bir amaç veya hedefe doğru ilerlemesini ölçen çok özel bir göstergedir. Genellikle kuruluşunuzun izlediği KPI’ları 7’den fazla olmayacak şekilde daraltmanızı öneririz. Çok fazla hedefi takip ettiğinizde, göz korkutucu ve kafa karıştırıcı olabilir.

Profesyonel İpucu :

Yalnızca kuruluşunuzun uzun vadeli stratejik hedeflerine ve yönüne bağlanan en iyi ve en değerli göstergeleri izlemelisiniz.

İyi Temel Performans Göstergelerinin Faydaları

Temel performans göstergelerinin stratejik planınıza ve bir bütün olarak organizasyonunuza ne gibi faydaları var? Aslında pek çok faydası var! Hedeflerinizin ilerlemesini izlemenize yardımcı oldukları için stratejik planınızın başarısı açısından son derece önemlidirler. Bunları doğru bir şekilde uygulamak başarı için kritik öneme sahiptir.

  • Fayda #1: İlerlemeyi ölçerek ve ekibinizin çabalarını organizasyonun hedeflerine göre hizalayarak stratejik planınıza netlik ve odaklanma sağlarlar . Ayrıca zaman içindeki ölçülebilir ilerlemenizi gösterir ve kuruluşunuzun sürekli gelişimini takip etmenin yollarını oluştururlar.
  • Fayda #2: Temel performans göstergeleri, ortak bir başarı anlayışını iletmenin bir yolunu yaratır. Ekibinize, uzun vadeli vizyonunuza ulaşmak için neyin önemli olduğu konusunda ortak bir anlayış kazandırır ve ilerlemenizi ifade etmek için ortak bir dil oluştururlar.
  • Fayda #3: Ne zaman harekete geçeceğinizi belirlemenize yardımcı olacak yön işaretleri ve tetikleyiciler sağlarlar. Öncü ve gerici temel performans göstergelerinin iyi bir dengesi, işler iyi gittiğinde veya harekete geçme zamanı geldiğinde erken uyarı işaretlerini görmenize olanak tanır.

KPI’lar Nasıl Geliştirilir?

Adım 1: Kuruluş Genelindeki Yıllık Hedeflerinize Doğrudan Katkıda Bulunacak Önlemleri Belirleyin

En önemli yıllık hedeflerinizi ölçmek için doğrudan kullanılabilecek ölçümleri seçtiğinizden emin olun.

PRO İPUCU:

Hangi plan yapısını (dengeli puan kartı, OKR’ler veya başka herhangi bir çerçeve) kullandığınız önemli değil, her hedef için doğru KPI’lar, doğru yönde ilerleyip ilerlemediğinizi ölçmenize yardımcı olacaktır.

2. Adım: Temel Performans Göstergelerinizin Kalitesini Değerlendirin

Ölçülebilen öncü ve gecikmeli göstergeler arasında (makalenin ilerleyen kısımlarında tanımlayacağımız) bir denge seçin ve kuruluşunuzu ileriye taşıyın. Her zaman ilgili KPI’lara sahip olduğunuzdan emin olun. Doğru temel performans göstergelerine sahip olmak dünya kadar fark yaratır!

3. Adım: Sahiplik Atayın

Her temel performans göstergesinin sahiplenilmesi gerekir! Bu kadar basit.

Adım 4: Tutarlılıkla İzleyin ve Raporlayın

Ne yaparsanız yapın, sadece hedeflerinizi belirleyip unutmayın. Zaman zaman insanların ölçüleri seçip takip etmediklerini görüyoruz, ama bunun ne anlamı var? Tutarlı ol. En az aylık olarak raporlanabilecek önlemlerin seçilmesini öneririz.

Metriklerinizi Oluştururken Referans Verebileceğiniz 3 Yaygın KPI Türü

Temel performans göstergeleri amaç ve hedeflerinizin ölçülebilir kısmına yanıt verir . Üç farklı tatla geliyorlar. Artık harika temel performans göstergelerinin bileşenlerini bildiğinize göre, planınızı bir araya getirirken düşünebileceğiniz bazı farklı göstergeler şunlardır:

Geniş Sayı Ölçüleri

İlk KPI türü, geniş sayı ölçümleri olarak adlandırdığımız şeydir. Bunlar esasen bir şeyi sayanlardır. Buna bir örnek, satılan ürünlerin sayısını veya bir web sayfasına yapılan ziyaretlerin sayısını saymaktır.

PRO İPUCU:

Bunlarda yanlış bir şey yok ama bir hikaye anlatmıyorlar. Harika önlemler, kuruluşunuzda olup bitenlerin net bir resmini oluşturmanıza yardımcı olur. Dolayısıyla yalnızca geniş kapsamlı olanları kullanmak bir anlatı oluşturmaya yardımcı olmayacaktır.

İlerleme Ölçüleri

İlerleme temel performans göstergeleri , sonuçların ilerlemesini ölçmeye yardımcı olmak için kullanılır . Bu en yaygın olarak “tamamlanma yüzdesi” KPI olarak bilinir ve bir hedefin veya projenin tamamlanma ilerlemesinin ölçülmesine yardımcı olur. Bunlar, ölçülebilir sonuçların izlenmesinin zor olduğu veya belirli verileri alamadığınız durumlarda en iyisidir.

PRO İPUCU:

İlerleme KPI’ları harikadır ancak KPI yığınınızın kolayca ölçülebilir bazı ölçümleri içermesi gerekir. İlerleme KPI’larının ve net hedefleri ve veri kaynakları olan diğer türlerin bir karışımını kullanmanızı öneririz.

Ölçüleri Değiştir

KPI’nın son türü bir değişim göstergesidir. Bunlar bir metrik veya ölçüdeki ölçülebilir değişimi ölçmek için kullanılır. Bir örnek, “Satışlarda %X artış” olabilir. Ölçülebilir bir hedefe bir değişim ölçüsü ekler ve genellikle belirli bir zaman dilimindeki artış yüzdesi olarak ölçülür.

Değişim önlemleri ne kadar spesifik olursa, anlaşılması da o kadar kolay olur. Yukarıdaki örneğin daha iyi bir yinelemesi şu olabilir: “Geçen yıla göre satışlarda %22 artış; bu, net yeni işlerde bir xyz artışını temsil ediyor.” Daha anlamlı önlemler daha iyidir.

PRO İPUCU:

Değişim önlemleri net bir anlatı oluşturmaya yardımcı olmak açısından iyidir . Basit bir hedef yerine nereye gittiğinizi açıklamaya yardımcı olur.

Öncü KPI’lar ve Gecikmeli KPI’lar

Kuruluşunuzun ilerleyişinin bütünsel bir resmini oluşturmanın bir parçası, öncü ve gecikmeli göstergelerin bir kombinasyonu gibi farklı türdeki ölçümlere bakmaktır. Her ikisinin bir karışımını kullanmak, planınız düşük veya aşırı performans gösterdiğinde (öncü gösterge) ilerlemeyi ve erken uyarı işaretlerini yakından izlemenize olanak tanır ve bu performansın ileride işletmenizi nasıl etkileyeceğini (gecikme göstergesi) iyi bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Burada öncü ve gecikmeli göstergelerin kullanımına ilişkin ayrıntılı bir inceleme ve en iyi uygulamalar yer almaktadır:

Başlıca gösterge

Bu metrikleri genellikle işletmenizin gelecekte nasıl performans gösterebileceğini/yapacağını söyleyen ölçümler olarak adlandırırız. Bunlar, bir şeylerin iyi gittiğini veya gitmediğini size bildirmek için suya koyduğunuz uyarı şamandıralarıdır.

Örneğin, bir kuruluş için önde gelen KPI, bir mal/hizmet sunmanın maliyeti olabilir. İşçilik maliyetinin artması, net kar veya stok maliyeti üzerinde etki göreceğinize dair size öncü bir gösterge verecektir.

Öncü göstergeye başka bir örnek, web sitenizin sıralamasının ne kadar iyi olduğu veya reklamlarınızın ne kadar iyi performans gösterdiği olabilir. Web siteniz iyi performans gösteriyorsa, bu, satış ekibinizin nitelikli potansiyel müşterilerde ve imzalanan sözleşmelerde artış olacağının öncü bir göstergesi olabilir.

Gecikmeli gösterge

Gecikmeli gösterge geçmiş gelişmeleri ve etkileri ifade eder. Bu, ölçümünüzün geçmiş sonuçlarını yansıtır. Yani öncü göstergelerinizin performansının gerisinde kalıyor.

Gecikmeli göstergeye bir örnek EBITA’dır. Geçmiş bir tarihe ait kazançlarınızı yansıtır. Bu gecikmeli gösterge, işçilik/malzeme maliyeti gibi öncü göstergelerden etkilenmiş olabilir.

Öncü ve Gecikmeli Göstergelerin Dengelenmesi

Doğru yolda olduğunuzdan emin olmak istiyorsanız, bu artışa ulaşıp ulaşamayacağınızı söyleyen bir KPI’nız olabilir (örneğin, satış hattınız). Bu konuda aşırıya kaçmak istemiyoruz, ancak bütünsel, çevik bir planın parçası olarak, planınızda öncü ve gecikmeli göstergelerin bir karışımını gösteren 5-7 temel performans metriğinin veya göstergesinin ana hatlarını çizmenizi öneririz. .

Her ikisinin bir karışımına sahip olmak, planınızın başarısını ve iş sağlığınızı ölçerken size hem geriye hem de ileriye bakma olanağı sağlar. Dengeli bir KPI seti aynı zamanda karar verme ve stratejik odaklanma için ihtiyaç duyduğunuz verileri ve iş zekasını da sağlar. Ayrıca verilerde ve raporlamada tutarlılık oluşturmak için, yaklaşık bir yıl boyunca aynı KPI’ları düzenli aylık veya üç aylık raporlama sıklığıyla belirlemenizi ve izlemenizi ve yönetmeyi taahhüt etmenizi öneririz.

27 KPI Örneği

Satış Temel Performans Göstergeleri

  • Üç ayda imzalanan sözleşme sayısı
  • Dönem başına imzalanan yeni sözleşmelerin dolar değeri
  • Aylık nitelikli potansiyel müşteri sayısı
  • Satış hunisindeki nitelikli potansiyel müşterilerin sayısı
  • Satış takibine harcanan kaynak saatleri
  • Dönüşüm için ortalama süre
  • Net satışlar – dolar veya yüzde büyüme
  • Yeni satış geliri
  • Büyüme oranı
  • Müşteri edinme sayısı
  • Potansiyel müşteri dönüşüm oranı
  • Ortalama satış döngüsü

İmzalanan sözleşmelerin sayısını her çeyrekte %10 artırın.

  • Ölçü: Üç ayda bir imzalanan sözleşme sayısı
  • Hedef: İmzalanan yeni sözleşme sayısını her çeyrekte %10 artırmak
  • Veri Kaynağı: CRM sistemi
  • Raporlama Sıklığı: Haftalık
  • *Sahibi: Satış Ekibi
  • Son Tarih: 1. Çeyrek, 2. Çeyrek, 3. Çeyrek, 4. Çeyrek

Yeni sözleşmelerin değerini bu yıl her çeyrekte 300.000 $ artırın.

  • Ölçü: Dönem başına imzalanan yeni sözleşmelerin dolar değeri
  • Hedef: Her üç ayda bir 300.000$ değerinde net yeni sözleşme imzalamak>
  • Veri Kaynağı: Hubspot Satış Hunisi
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı
  • Son Tarih: 1. Çeyrek, 2. Çeyrek, 3. Çeyrek, 4. Çeyrek

Yıl sonuna kadar kapanış oranını yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarmak.

  • Ölçü: Kapanış oranı – kapatılan sözleşmelerin/satış nitelikli potansiyel müşterilerin sayısı
  • Hedef: Kapatma oranını %20’den %30’a çıkarmak
  • Veri Kaynağı: CRM sistemi
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: Satış Direktörü
  • Son Teslim Tarihi: 31 Aralık 2023

Satışlardaki haftalık etkileşime giren nitelikli potansiyel müşteri sayısını 23 Mali Yılı sonuna kadar 50’den 75’e çıkarın.

  • Ölçü: Satış hunisindeki etkileşime giren nitelikli potansiyel müşterilerin sayısı
  • Hedef: 2023 Mali Yılı sonuna kadar 50’den 75’e
  • Veri Kaynağı: Pazarlama ve Satış CRM’si
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *İş Sahibi: Satış Müdürü
  • Son Teslim Tarihi: 31 Aralık 2023

Dönüşüm süresini 2023’ün 3. çeyreğine kadar 60 günden 45 güne düşürün.

  • Ölçü: Dönüşüm için ortalama süre
  • Hedef: 60 günden 45 güne kadar
  • Veri Kaynağı: CRM sistemi
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: Satış Direktörü
  • Son Tarih: 2023’ün 3. çeyreği

2023’te kapatılan sözleşme sayısını haftada 2 sözleşme artırın.

  • Ölçü: Kapatılan sözleşmelerin sayısı
  • Hedef: Haftada kapatılan sözleşme sayısını 4’ten 6’ya çıkarmak
  • Veri Kaynağı: Satış Hattı
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: Satış ve Pazarlama Ekibi
  • Son Teslim Tarihi: 31 Aralık 2023

Finans için KPI örnekleri

  • Gelir artışı
  • Net kar aralığı
  • Brüt kar marjı
  • Operasyonel nakit akışı
  • Cari hesap alacakları
  • İşletim giderleri
  • Mal veya hizmetlerin ortalama maliyeti
  • Ortalama hesap ömrü toplam değeri

SMART Yıllık Hedefleri Olarak Finansal KPI’lar

2023’ün sonuna kadar gelirinizi %10 artırın.

  • Tedbir: Gelir artışı
  • Hedef: %10 büyüme
  • Veri Kaynağı: Quickbooks
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: Finans ve Operasyon Ekibi
  • Son Tarih: 2023’ün sonuna kadar

Brüt kar marjını 2023 sonuna kadar %12 artırmak.

  • Ölçü: Net kar marjındaki yüzde büyüme
  • Hedef: %12 net kar marjı artışı
  • Veri Kaynağı: Mali tablolar
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *İş Sahibi: Muhasebe Departmanı
  • Son Tarih: 2023’ün sonuna kadar

Net kar marjını 2023 sonuna kadar %32’den %40’a çıkarmak.

  • Ölçü: Yüzde olarak brüt kar marjı
  • Hedef: Brüt kar marjını 2023 sonuna kadar %32’den %40’a çıkarmak
  • Veri Kaynağı: CRM ve Quickbooks
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: CFO
  • Son Tarih: 2023’ün sonuna kadar

2023 Mali Yılı için 5 milyon dolarlık işletme nakit akışını koruyun.

  • Tedbir: Operasyonel nakit akışının dolar tutarı
  • Hedef: Ortalama 5 milyon dolar
  • Veri Kaynağı: Kâr ve Zarar
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: CFO
  • Son Tarih: 2023 Mali Yılı sonuna kadar

2023 yılında hesap alacaklarının %95’ini 60 gün içinde tahsil edin.

  • Tedbir: 60 gün içinde toplanan hesaplar
  • Hedef: 2023’te %95
  • Veri Kaynağı: Finans
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *İş Sahibi: Muhasebe Departmanı
  • Teslim Tarihi: 2023 Sonu

Müşteri Hizmetleri KPI’larına örnekler

  • Elde tutulan müşteri sayısı/müşteriyi elde tutma
  • Müşteri hizmetleri yanıt süresi
  • Pazar payı yüzdesi
  • Net teşvikçi puanı

Yıllık Hedefler için SMART Çerçevesindeki Müşteri KPI’ları

2023 Mali Yılı boyunca mevcut müşteri aylık aboneliklerinin %90’ı.

  • Ölçü: Elde tutulan müşteri sayısı
  • Hedef: 2023 Mali Yılında aylık abonelik müşterilerinin %90’ını elde tutmak
  • Veri Kaynağı: CRM yazılımı
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: Müşteri Operasyonları Direktörü
  • Teslim Tarihi: 2023 Sonu

2023 yılı sonuna kadar pazar payını %5 artırmak.

  • Ölçü: Pazar payının yüzdesi
  • Hedef: 2023 sonuna kadar pazar payını %25-%30’a çıkarmak
  • Veri Kaynağı: Pazar araştırması raporları
  • Raporlama Sıklığı: Üç Aylık
  • *Sahibi: Pazarlama Müdürü
  • Teslim Tarihi: 2023 Sonu

2023’te NPS puanını 9 puan artırın.

  • Ölçü: Net Tavsiye Skoru
  • Hedef: 2023 Mali Yılı’na göre 9 puanlık NPS artışı elde etmek
  • Veri Kaynağı: Müşteri anketleri
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: COO
  • Teslim Tarihi: 2023 Sonu

2023 Mali Yılı sonuna kadar %85’lik haftalık bilet kapatma oranına ulaşın.

  • Ölçü: Ortalama bildirim/destek çözüm süresi
  • Hedef: Haftalık %85’lik bilet kapatma oranına ulaşmak
  • Veri Kaynağı: Müşteri destek verileri
  • Raporlama Sıklığı: Haftalık
  • *Sahibi: Müşteri Destek Ekibi
  • Teslim Tarihi: 2023 Sonu

Operasyonlar için KPI örnekleri

  • Siparişin gerçekleşme süresi
  • Market zamanı
  • Çalışan memnuniyeti derecelendirmesi
  • Çalışan kaybı oranı
  • Stok devri
  • Üretilen veya eldeki toplam birim sayısı
  • Kaynak kullanımı

SMART Yıllık Hedefleri Olarak Operasyonel KPI’lar

2023’ün 3. çeyreği sonuna kadar ortalama 3 gün maksimum sipariş doldurma süresi.

  • Ölçü: Siparişin yerine getirilme süresi
  • Hedef: Ortalama maksimum 3 gün
  • Veri Kaynağı: Sipariş yönetimi yazılımı
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: Sevkiyat Müdürü
  • Son Tarih: 2023’ün 3. çeyreği

2023 yılında SaaS projesinin özellik başına ortalama 4 haftalık pazara çıkış süresine ulaşın.

  • Ölçü: Ortalama pazara çıkış süresi
  • Hedef: Özellik başına 4 hafta
  • Veri Kaynağı: Ürün geliştirme ve lansman verileri
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: Ürün Geliştirme Ekibi
  • Teslim Tarihi: 2023 Sonu

Gelecek yıl çalışan memnuniyeti anketinden minimum %80 puan kazanın.

  • Ölçü: Çalışan memnuniyeti derecelendirmesi
  • Hedef: Minimum %80 çalışan puanı kazanmak
  • Veri Kaynağı: Çalışan memnuniyeti anketi ve geri bildirimleri
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: İnsan Kaynakları
  • Son Teslim Tarihi: 31 Aralık 2023

Gelecek yıl için maksimum %10 çalışan kayıp oranını koruyun.

  • Ölçü: Çalışan kaybetme oranı
  • Hedef: Gelecek yıl en fazla %10 çalışan kaybı oranını korumak
  • Veri Kaynağı: İnsan kaynakları ve bordro verileri
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: İnsan Kaynakları
  • Son Teslim Tarihi: 31 Aralık 2023

2023’te minimum 5-6 stok devir hızı oranına ulaşmak.

  • Ölçü: Envanter devir hızı oranı
  • Hedef: Minimum oran 5-6
  • Veri Kaynağı: Envanter yönetimi yazılımı
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: Operasyon Departmanı
  • Teslim Tarihi: 2023 Sonu

Pazarlama KPI’ları

  • Aylık web sitesi trafiği
  • Harekete geçirici mesaj içeriğinin dönüşüm oranı
  • En iyi 10 arama motoru sonucundaki/organik aramadaki anahtar kelimeler
  • Bu ay yayınlanan blog makaleleri
  • Bu ay yayınlanan E-Kitaplar
  • Pazarlama kampanyası performansı
  • Müşteri edinme maliyeti
  • Açılış sayfası dönüşüm oranı

SMART Yıllık Hedefleri Olarak Pazarlama KPI’ları

Gelecek yıl aylık web sitesi trafiğinde en az %10 artış elde edin.

  • Ölçü: Aylık web sitesi trafiği
  • Hedef: Aylık web sitesinde %10 artış
  • Veri Kaynağı: Google analitiği
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: Pazarlama Müdürü
  • Teslim Tarihi: 2023 Sonu

2023’te ayda en az 200 nitelikli potansiyel müşteri oluşturun.

  • Ölçü: Pazarlamaya uygun potansiyel müşteri sayısı
  • Hedef: Ayda 200 nitelikli potansiyel müşteri
  • Veri Kaynağı: Hubspot
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: Pazarlama Müdürü
  • Son Teslim Tarihi: 31 Aralık 2023

2023’ün 3. çeyreğinin sonuna kadar sayfadaki CTA’lar için minimum %10 dönüşüm oranına ulaşın.

  • Ölçü: Hizmet sayfalarındaki dönüşüm oranı
  • Hedef: %10
  • Veri Kaynağı: Hubspot
  • Raporlama Sıklığı: Haftalık
  • *Sahibi: Pazarlama Müdürü
  • Son Tarih: 2023 3. Çeyrek Sonu

Gelecek yıl en iyi 10 arama motoru sonucunda en az 20 yüksek niyetli anahtar kelimeye ulaşın.

  • Ölçün: En iyi 10 arama motoru sonucundaki anahtar kelimeler
  • Hedef: 20 anahtar kelime
  • Veri Kaynağı: SEM Rush verileri
  • Raporlama Sıklığı: Haftalık
  • *Sahibi: SEO Yöneticisi
  • Son Teslim Tarihi: 31 Aralık 2023

2023’te yeni potansiyel müşteriler kazanmak için ayda en az 4 blog makalesi yayınlayın.

  • Ölçü: Blog makaleleri
  • Hedef: Ayda 4
  • Veri Kaynağı: CMS
  • Raporlama Sıklığı: Aylık
  • *Sahibi: İçerik Pazarlama Müdürü
  • Teslim Tarihi: Aralık 2023

Pazarlamaya uygun yeni potansiyel müşteriler yaratmak için 2023’te her çeyrekte en az 2 e-kitap yayınlayın.

  • Tedbir: Yayınlanan E-Kitaplar
  • Hedef: Her çeyrekte 2
  • Veri Kaynağı: İçerik yönetim sistemi
  • Raporlama Sıklığı: Üç Aylık
  • *Sahibi: Pazarlama Müdürü
  • Teslim Tarihi: Aralık 2023

Bonus: +40 Ekstra KPI Örnekleri

Tedarik Zinciri Örneği Temel Performans Göstergeleri

  • Zamanında teslimat sayısı
  • Envanter taşıma oranı
  • Aylarca tedarik mevcut
  • Envanter-satış Oranı (ISR)
  • Envanter taşıma maliyeti
  • Envanter devir hızı
  • Mükemmel sipariş oranı
  • Envanter doğruluğu
  • Doldurma oranı

Sağlık Hizmeti Örneği Temel Performans Göstergeleri

  • Yatak veya oda devri
  • Ortalama hasta bekleme süresi
  • Ortalama tedavi ücreti
  • Ortalama sigorta talep maliyeti
  • Tıbbi hata oranı
  • Hasta-personel oranı
  • İlaç hataları
  • Ortalama acil servis bekleme süreleri
  • Ortalama sigorta işlem süresi
  • Faturalandırma kodu hata oranları
  • Ortalama hastanede kalış süresi
  • Hasta memnuniyet oranı

İnsan Kaynakları Örneği Temel Performans Göstergeleri

  • Organizasyon çalışan sayısı
  • Ortalama açık iş sayısı
  • Açık pozisyon başına alınan başvurular
  • İş teklifi kabul oranı
  • Yeni işe alım başına maliyet
  • Ortalama maaş
  • Ortalama çalışan memnuniyeti
  • Çalışan devir oranı
  • Yeni işe alınan eğitimin etkinliği
  • Çalışan bağlılığı puanı

Sosyal Medya Örneği Temel Performans Göstergeleri

  • Ortalama etkileşim
  • Takip edenlerdeki büyüme yüzdesi
  • Trafik dönüşümleri
  • Sosyal etkileşimler
  • Sosyal medyadan web sitesi trafiği
  • Gönderi paylaşımlarının sayısı
  • Sosyal ziyaretçi dönüşüm oranları
  • Bahsetmeler
  • Sosyal kanal kullanılarak çözülen sorunlar
  • Sosyal medya etkileşimi

Sonuç: Planınızın Nabzını Tutmak

KPI anatomisine ilişkin temel bilgi ve birkaç örnek başlangıç ​​noktasıyla, hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı gerçekten değerlendirebilmeniz için bu ölçümleri ayrıntılı ve spesifik veri kaynaklarıyla oluşturmanız önemlidir. Bunların önümüzdeki 12 ay boyunca kullanacağınız 5-7 temel ölçüm olacağını unutmayın; bu nedenle, SMART formülünü izleyen etkili KPI’lar geliştirmek çok önemlidir. İş stratejinizi desteklemeli, stratejik hedeflerinizin performansını ölçmeli ve daha iyi kararlar almanıza yardımcı olmalıdırlar.

Önde gelen ve geride kalan KPI’ların bir kombinasyonu, kuruluşunuzun stratejik performansının net bir resmini çizecek ve ekibinizin başarısını etkileyecek çevik kararlar vermenizi sağlayacak.

Bunu Paylaş
Pin Share

Bir yanıt yazın

Bizi Sosyal Medyadan Takip edebilirsiniz.