Belki de bunun nedeni, en başarılı markaların işi zahmetsizmiş gibi göstermesidir, ancak birçok kişi doğaçlama, geçici bir sosyal medya stratejisiyle paçayı kurtarabileceklerine inanıyor.
Gerçek şu ki, birden fazla sosyal profili sürdürmek küçük bir iş değildir.
Markaların akışları güncel tutması, hedef kitlelerle etkileşime geçmesi ve her gün yeni içerik üretmesi gerekiyor. Ayrıca şirket içi uzmanlar ve etki sahibi kişilerle koordineli hareket etmeleri, takipçilerin katılımını sağlamaları ve her temas noktasında marka tutarlılığını sürdürmeleri gerekiyor.
İster ilk defa kullanıyor olun ister 2015’ten beri aynı en iyi uygulamaları takip ediyor olun, size bir sosyal medya stratejisini sıfırdan, adım adım nasıl oluşturacağınızı göstereceğiz.
Hazır? Başlayalım:
1. Adım: Hedeflerinizi tanımlayın
Başka bir şey yapmadan önce sosyal medya kanallarınızdan ne istediğinizi gerçekten netleştirmeniz gerekir. Bu bariz bir soru gibi görünse de birçok işletme, sosyal içeriklerinin ardındaki “neden”i tanımlamakta zorlanıyor ve sonuç olarak bu, hedef kitlede yankı uyandıramıyor.
Pek çok şirket geçmişe takılıp kalıyor ve sosyal medyayı izleyicileri eğitmek, ilişkiler kurmak ve kullanıcılarla, etkileyicilerle ve diğer markalarla işbirliği yapmak için bir alan yerine hâlâ bir tanıtım aracı olarak görüyor.
Bu konuyla ilgili hemen hemen her blog yazısı ve kılavuz AKILLI hedeflerden bahsetse de , tekrarlanmaya değer iyi bir tavsiyedir. Spesifik, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, İlgili ve Zamana Bağlı anlamına gelen SMART, hedeflerinizin önceden tanımlanmış bir zaman çerçevesi içinde ulaşılabilir olmasını sağlayan bir hedef belirleme çerçevesidir.
Buradaki fikir, çok belirsiz veya ölçülmesi zor hedefler belirlemekten kaçınmak, net bir zaman çizelgesi oluşturmak ve ilerlemeyi takip etmeyi ve işe yaramayan stratejileri daha büyük sorunlara dönüşmeden önce tanımlamayı kolaylaştırmaktır.
İş hedeflerinin bir listesini yaparak başlamak isteyeceksiniz.
Aşağıdaki örnekte, bu kişinin temel hedefleri olarak “markayı büyütmek”, “müşterileri savunuculara dönüştürmek”, “olası satışları ve satışları artırmak” ve “elde tutma oranlarını iyileştirmek”i listelediğini fark edeceksiniz:
İkinci sütunda, her bir iş hedefiyle uyumlu bir sosyal medya hedefi ve üçüncüsünde ise bu hedefe doğru ilerlemeyi ölçen bir dizi pazarlama ölçütü yer alıyor.
Dolayısıyla, daha fazla potansiyel müşteri elde etmeye çalışıyorsanız “AKILLI” bir hedef, dönüşümleri artırmayı amaçlar. Bu durumda bu, belirli bir süre içinde (yani Instagram veya Twitter’da iki haftalık ücretli bir kampanya) bir bültene kaydolmak veya bir e-kitap indirmek anlamına gelebilir.
Burada en önemli ölçüm kayıtlardır, ancak aynı zamanda tıklamaları veya eksik kayıtları da takip etmek isteyeceksiniz; bu, mesajlarınızın kapalı olup olmadığını veya kaydolmayı çok mu zorlaştırdığınızı anlamanıza yardımcı olabilir.
Yukarıdaki örnekte görebileceğiniz gibi, sosyal medya stratejiniz muhtemelen birden fazla iş hedefine hitap edecektir.
Burada akılda tutulması gereken en önemli şey, her seferinde tek bir hedefe ulaşmak isteyeceksiniz, aksi takdirde hangi öğelerin işe yarayıp yaramadığını belirlemek çok zorlaşır ve stratejinizi geliştirmekte zorlanacaksınız. kopyalayan kazanır.
Eğer gerçekten SMART hedefleri ile işin en ince ayrıntısına kadar inmek istiyorsanız, Smartsheet burada işlerin nasıl yürüdüğünü anlatarak iyi bir iş çıkarıyor .
Adım 2: Hedef kitlenizi araştırın
“İnsan merkezli” bir sosyal strateji geliştirmek, tam olarak kiminle konuştuğunuzu, çevrimiçi olarak nerede vakit geçirdiklerini ve akışlarında ne tür içerik görmek istediklerini anlamanız gerektiği anlamına gelir.
Başlamadan önce doğru hedef kitle kişiliklerini oluşturmak için biraz zaman harcamak isteyeceksiniz.
Hedef kitlenizi ne kadar iyi tanırsanız onların görmek istediği içeriği oluşturmak o kadar kolay olur.
İşte nasıl:
Mevcut kitle verilerinizi inceleyin
Mevcut sosyal takipçilerinizin yanı sıra web sitesi ziyaretçilerinize ve müşterilerinize bakın. Mevcut alıcı karakterleriniz varsa, bu başlamak için iyi bir yerdir; ancak kitlenizin şu anda nerede olduğunu görmek için verileri derinlemesine incelemek isteyeceksiniz .
Aşağıdakileri öğrenmek için Google Analytics’i kullanın:
- Hangi sosyal medya platformları en fazla trafiği getiriyor?
- Sosyal profillerinizin her birinde hangi içerik en iyi performansı gösteriyor?
- Her kanaldan kaç potansiyel müşteri, indirme, katılım vb. alıyorsunuz?
- Şu anda kullandığınız verilerle doğru hedef kitleye ulaşıp ulaşmadığınız
Aktif sosyal hesaplarınıza doğrudan Facebook Insights, Twitter Analytics vb. platformlardan veya özel bir sosyal medya analiz aracı kullanarak bakın (bu, tüm platform analizlerinin tek bir merkezi konumdan gözden geçirilmesini kolaylaştırır).
Hedef kitleniz hakkında aşağıdaki bilgileri bulmaya çalışın:
- Konum
- Yaş
- İlgi alanları
- Gelir
- İş unvanı
- Endüstri
- Kitleniz en çok hangi platformları kullanıyor?
- Farklı yaş grupları veya segmentler nasıl karşılaştırılır?
- İnsanlar ne sıklıkla paylaşım yapıyor?
- Takipçileriniz en çok hangi saatlerde aktif?
Platformlar arasında farklar var mı? Eğer öyleyse, bu farklılıkların stratejinize yansıtıldığından emin olmak isteyeceksiniz.
Hedef kitlenize ulaşmak için kullanmanız gereken ek kanallar olup olmadığını öğrenmek için her sosyal platformun demografik dağılımına da bakmak isteyeceksiniz.
Pew Research’e göre sosyal medya kullanımı 2012’den bu yana önemli ölçüde gelişti; bu da kitlenizin beklediğiniz yerde olmayabileceği anlamına geliyor. Aşağıdaki grafikte görebileceğiniz gibi, 2018 civarında daha fazla kullanıcının Snapchat , Reddit, WhatsApp ve TikTok’u benimsemesiyle işler gerçekten parçalanmaya başladı :
Kitlenizin çevrimiçi olarak nerede takıldığını belirledikten sonra, daha derin bir araştırma yapmaya başlamak için iyi bir noktadasınız.
Trend olan konulara bakın
SEMrush gibi ücretli araçlar, nişinizdeki trend konuları ve en iyi performans gösteren içerikleri belirlemenize yardımcı olabilir. Veya daha ucuz bir şey arıyorsanız şu seçeneklerden birini deneyebilirsiniz:
Google Trendler. Google Trendler ücretsizdir ancak biraz hantal olabilir. Bununla birlikte, kullanıcıların araştırma için başlangıç noktası olarak kullanabilecekleri büyük resim trendlerini belirlemelerine yardımcı olmak açısından da faydalıdır.
Alexa. Alexa, belirli bir konuyla ilgili en önemli başlıkları görmenizi sağlar. Mesela “içerik pazarlaması” yazdığımda karşıma şu çıkıyor. İlk on başlığı ücretsiz olarak görebilirsiniz ancak daha ayrıntılı bilgiler için ücretli plana geçmeniz gerekir.
Feedly. Feedly aynı zamanda trendleri takip etmek için de harikadır; premium plan için ayda 7 dolar ödersiniz ve sektör trendlerine, rakip içeriklerine veya en son haberlere göre özel beslemeler oluşturabilirsiniz.
3. Adım: Rekabet analizi yapın
Daha sonra rekabet ortamını değerlendirmek isteyeceksiniz.
Hedefler: Rakiplerinizin kim olduğunu öğrenin, sosyal stratejileri ve temel satış noktaları hakkında daha fazla bilgi edinin, kendinizi kalabalıktan farklı kılacak fırsatları belirleyin ve rakiplerinizin galibiyetlerinden ve yanlış adımlarından ders alın.
Rekabetçi anahtar kelimeleri belirleyin ve arayın
Rakip araştırması yapmanın bir yolu, hangi markaların ilk sayfada göründüğünü görmek için hedef anahtar kelimelerinizi Google’da aramaktır; ürün kategorisini, blog konularını, ürün adını veya sağladığınız hizmetleri düşünün.
Oradan, ne tür içerik yayınladıklarını, onları kimlerin takip ettiğini ve hedef kitleleriyle nasıl etkileşim kurduklarını görmek için sosyal medyada bu markaları arayın.
Hedef kitlenizin başka kimleri takip ettiğini öğrenin
Hedef kitlenizin kimleri en büyük rakipleriniz olarak gördüğü hakkında daha fazla bilgi edinmek için müşterilerinize sorun, satış görevlileriyle konuşun. Rekabet yerine sizin çözümünüzü seçmelerine ne sebep oldu? Başka hangi çözümler kısa listede yer aldı?
Müşterilerinizle konuşmak anekdot niteliğinde bilgiler toplamak için iyi bir kaynak olsa da, büyük resme de bakmak isteyeceksiniz.
Twitter Analytics, Instagram Insights ve Facebook Audience Insights , takipçilerinizin diğer hangi hesapları takip ettiğini görmenize olanak tanır; araştırma yapmak için benzer markaların bir listesini yapın.
Bilgiye boğulmamak için ilk beş veya on rakibinizle başlayın.
Her yarışmacı için kendi markasıyla ilişkili tüm sosyal profillere göz atın.
Bu bağlantıları, web sitelerini ziyaret ederek ve “bize ulaşın” sayfasını veya üstbilgileri ve altbilgileri kontrol ederek kolayca bulabilirsiniz.
Her siteyi incelerken aşağıdaki soruları yanıtlamaya çalışın:
- Hangi sosyal medya platformlarını kullanıyorlar?
- Kaç takipçileri var?
- Ne tür bir etkileşim alıyorlar?
- Ne sıklıkla paylaşım yapıyorlar?
- Ne tür içerikler paylaşıyorlar?
- En sık hangi hashtag’leri kullanıyorlar?
- Sosyal ses payları nedir?
- Rakipleriniz hangi etkileyicilerle çalışıyor?
Bu bilgilerin çoğunu yalnızca rakiplerinizin sosyal profillerine tıklayarak bulabilirsiniz. Zamandan tasarruf etmek için bunun yerine ücretli bir araç kullanabilirsiniz.
Bu seçeneklerden herhangi biri rekabet hakkında bilgi toplamanıza yardımcı olabilir, ancak “en iyi” seçim en çok hangi özelliklere ihtiyacınız olduğuna bağlıdır.
4. Adım: Platformlarınızı seçin
Günümüzde sosyal medya pazarlamasının en önemli temalarından biri çeşitlendirmedir.
İdeal olarak markalar, hedef kitlelerinin kendileriyle etkileşim kurmak için kullanabileceği herhangi bir kanalda yer almayı hedeflemelidir.
Aynı zamanda çoğu kuruluş, her kanal için gerçekten mükemmel içerik geliştirecek bant genişliğine sahip değildir.
Bunun yerine, temel hedeflerinize ulaşmada en fazla etkiye sahip olan kanallara odaklanmak isteyeceksiniz. Seçiminiz aynı zamanda şirket içinde hangi kaynaklara sahip olduğunuza, rakiplerinizin hangi platformları kullandığına veya hedef kitlenizin bunları ne sıklıkta kullandığına da bağlı olabilir.
5. Adım: İçerik karışımınızı planlayın
İnsanların neden markaları ilk etapta takip ettiğini düşünün.
Sprout Social’ın araştırmasına göre en önemli dört neden şunlar:
- Yeni ürünler/hizmetler hakkında bilgi edinmek
- Şirket haberlerini/güncellemelerini takip etmek
- Eğlence
- İndirimler ve promosyonlar
Ayrıca insanların yeni ürünler veya özel teklifler hakkında bilgi bulmak için nereye gidebileceklerini de düşünmek isteyeceksiniz.
Örneğin, bir yaz indiriminin tanıtımını yapıyorsanız Instagram muhtemelen en iyi seçeneğinizdir; ürünlerinizi gerçekten sergileyebilir ve hatta kullanıcılara feed’in içinden satın alma seçeneği bile verebilirsiniz. Mobil uygulamanızı nasıl kullanacağınızı açıklamak istiyorsanız bir YouTube eğitimi en iyi seçenek olabilir.
Hedef kitlenin ihtiyaçlarına göre formatı seçin
Yapmak isteyeceğiniz bir sonraki şey, platform bağlamında kitleniz için hangi içeriğin en fazla değer yarattığını ve satın alma sürecinin neresinde olduklarını belirlemektir.
Düşünülmesi gereken birkaç şey:
- Hedef kitleniz satın alma sürecinin neresinde?
- Hedef kitlenizin en büyük zorlukları veya sıkıntılı noktaları nelerdir?
- İdeal çözümleri nedir?
- Onların sorununu nasıl aşabilirsiniz?
- Satın almanın önündeki engelleri aşmak için hangi bilgilere ihtiyaçları var?
- Genellikle ne tür içeriklerle etkileşime giriyorlar?
- Bilgiyi sunmanın en iyi yolu nedir?
Kullanıcıların satın alma kararı vermelerine veya ürününüzün nasıl çalıştığını anlamalarına yardımcı olmaya mı çalışıyorsunuz?
Eğer öyleyse, video en iyi seçeneğiniz olabilir. Vidyard’a göre , alıcıların %90’ı ürün videolarını izlemenin satın alma kararları vermede yardımcı olduğunu söylüyor ve yaklaşık %60’ı videonun tercih ettikleri öğrenme yolu olduğunu söylüyor.
Video oluşturmak sizi korkutuyorsa endişelenmeyin. İlgi çekici video içeriği oluşturma sürecini çok daha kolay hale getiren çok sayıda video oluşturucu ve tanıtım oluşturucular , instagram video oluşturucular ve daha fazlası gibi çevrimiçi araçlar vardır .
Profesyonel İpucu: PlaceIt’in şablon kitaplığını kullanarak videoları son derece hızlı oluşturabilirsiniz. Buraya göz atın (aff).
Bir çözüm sunuyorsanız, bu LinkedIn gönderisinde Drift’in sağladığı gibi belirli bir avantajdan bahsedin:
Hala ne yayınlayacağınızdan emin değilseniz neden sormuyorsunuz?
Satış temsilcilerini dahil edin, müşteri hizmetleri ekibiyle konuşun veya destek masasına bu günlerde ne tür şikayetler duyduklarını sorun.
Ayrıca mevcut müşterilerle röportaj yapabilir veya mevcut takipçilerinize anket yapabilirsiniz.
İşte LinkedIn akışımda bulduğum basit bir anket. İzleyicilerin katılımı kolaydır (tek yapmaları gereken tıklamaktır) ve bu, soran kişinin içeriğinde ele alabileceği sıkıntılı bir noktayı ortaya çıkarır:
Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği (UGC) bir öncelik haline getirin
UGC, topluluk oluşturma ve katılım söz konusu olduğunda kritik bir rol oynar.
Doğru yapıldığında, marka adı (yani anonim “biz”) altında yayınlanan içerikten daha “gerçek” görünür.
Bazı markalar ayrıca izleyicinin yarışmalara, çekilişlere veya hashtag yarışmalarına katılımını artırmak için etkileyicilerin veya marka elçilerinin yardımını alıyor.
Bu örnekte TikTok-er, Becca Lee Beauty, makyaj markası IlMakiage’in fondötenini inceliyor.
Yorumlarda da görebileceğiniz gibi Lee, hayranlarla, bir markanın tek başına başaramayacağı kadar dürüst bir konuşma yapabiliyor. Mutlaka bir kampanya olmasa da, bu tür içerik, özel gruplarda veya markalı hashtag’lerin kullanımında etkileşimi artırmak için işe yarar.
Bir diğer yaklaşım ise T-Mobile’ın ayrılık mektupları kampanyasına benzer bir “yönerge” yayınlamak .
Fikir iki düzeyde işliyor: esprili ve dikkat çekici; eğlence yoluyla farkındalık yaratmak için mükemmel. Aynı zamanda diğer operatörlerdeki sorunlara da işaret ediyor; şikayetler T-Mobile’ın kendisinden değil, izleyicilerden geliyor.
İçeriği farklı platformlarda yeniden kullanın
Kaynak malzemenizi geri dönüştürerek kendinize biraz zaman kazandırın.
Bu, tüm platformlarda aynı şeyi yayınlamanız gerektiği anlamına gelmez (cidden, bunu yapmayın).
Bunun yerine, tek bir içeriğin farklı amaçlar için nasıl yeniden kullanılabileceğini ve yeniden karıştırılabileceğini düşünün.
Birkaç örnek:
Blog gönderisi: Blog gönderileri YouTube içeriği için kaynak materyal olarak kullanılabilir, küçük TikTok’lara veya alışveriş yapılabilir hikayelere bölünebilir, daha sonra Pinterest, Facebook ve Twitter’da paylaşılabilecek veri görselleştirmelerine dönüştürülebilir, liste uzayıp gidiyor.
Youtube videosu. Daha uzun YouTube videoları daha kısa kliplere bölünebilir ve Instagram, TikTok veya Facebook’ta reklam olarak veya organik olarak paylaşılabilir.
Orjinal araştırma. Sektör raporları, anket verileri ve vaka çalışmaları gibi varlıklar, bulgularınızı görsel olarak ilgi çekici (ve son derece paylaşılabilir) bir formatta ileten infografikler oluşturmak için kullanılabilir.
İşte Dijital Pazarlamacının Instagram hesabından bir örnek:
Web seminerleri/canlı ürün demoları. Web seminerleri ve canlı demolar, ürünleri çalışırken sergilemek, izleyicileri eğitmek veya gelecekteki etkinlik kayıtlarını artırmak için yeniden kullanılabilir. Kaydınızı bir SlideShare sunumuna dönüştürebilir, önemli çıkarımları Twitter’da paylaşabilir veya web semineri konularını uzun biçimli blog gönderilerine dönüştürebilirsiniz.
Sunumlar. SlideShare’e yüklemek, materyalinizden daha fazla yararlanmanın kolay bir yoludur. Accenture’dan alınan bu örnek, 2020 web seminerinde kullanılan sunum destesi gibi görünüyor. Tıklamalar, paylaşımlar vb. oluşturmanın pasif bir yolu olan, slaytları Twitter veya Instagram gibi kanallarda (desteyi tıklayan herkesin yapabileceği gibi) kendileri paylaşabilirler.
Not: Bu işlemi bir dereceye kadar otomatikleştirebilirsiniz ancak size yardımcı olacak doğru araçlara ihtiyacınız olacaktır. Daha fazla bilgi edinmek için sosyal medya otomasyon araçlarına göz atın .
Dahili “yaratıcılarınızı” tanımlayın
Yalnızca pazarlama ekibinin değil, herkesin içerik yaratıcısı olduğu fikri büyük ilgi görüyor. Muhtemelen tek bir ekibin birden fazla hesabı ayakta tutması çok daha zor hale geldiğinden .
Çevrimiçi sohbete benzersiz bir bakış açısı getiren şirket içi uzmanları arayın. Bunlar şunları içerebilir:
- Konu uzmanı. Sosyal medyanıza daha fazla güvenilirlik katacak teknik veya stratejik bilgiye sahip kişiler. Ürün ekiplerini, BT’yi, yazılım geliştiricileri ve mühendisleri, kurucuları, C düzeyindeki yöneticileri içerebilir.
Bu “işbirlikçilerin” hepsinin harika yazarlar, fotoğrafçılar veya üretken posterler olmayacağını unutmayın. Şirket içi uzmanların bilgilerini paylaşmalarını mümkün olduğunca kolaylaştırın. Onlardan bir dizi anket sorusunu yanıtlamalarını (15-20 düşünün) istemeyi ve yanıtlarını kendi zamanlarında paylaşılan bir Google Dokümanı’na göndermeyi düşünün.
Bu şekilde, gelecek aylar boyunca editoryal takviminizi güçlendirecek çok sayıda alıntıya ve benzersiz bilgilere sahip olacaksınız.
- Satış ve servis ekipleri. Doğrudan müşterilerle çalışan ön saflardaki çalışanlar (bu gruplar müşteri hedefleri, ortak sorular, şikayetler ve sorunlu noktalar) ve bu bilgilerin daha insani düzeyde nasıl tercüme edildiğine dair derin içgörüye sahiptir. Bu grup, hedef kitlenin karşılaştığı zorluklar, ihtiyaçlar ve tercihler hakkında daha etkili içerik oluşturmanıza yardımcı olabilecek kritik bilgilerin ortaya çıkarılmasında anahtar rol oynar.
- VIP müşteriler. Uzun vadeli müşterilerle veya sadık müşterilerle iyi bir ilişkiniz varsa onlardan sosyal medyanız için içerik oluşturmanıza yardımcı olmalarını isteyin. B2B’ler için bu, onlardan bir ankete, örnek olay çalışmasına katılmalarını veya podcast’inize konuk olmalarını istemek anlamına gelebilir. B2C alanında bu muhtemelen daha çok bir marka elçisi programına veya mikro etkileyici ortaklığına benzeyecektir.
Satış ve başarı ekipleriniz konuya dalmaya ve etkileşime geçmeye hazır olsa da, diğerlerinin biraz yönlendirilmeye ihtiyacı olabilir. Uzmanlardan ve/veya müşterilerden aşağıdaki gibi daha yapılandırılmış bir etkinliğe katılmalarını istemeyi düşünün:
- Röportajlar. İster podcast yayınlıyor ister canlı bir Soru-Cevap oturumu düzenliyor olun, önceden plan yapmanız gerekir. Önceden düşünülmüş sorular yazın; hazırlanabilmeleri için bunları önceden konunuzla paylaşabilirsiniz, ancak genel olarak, ortaya çıkmaktan daha fazlasını yapmaları gerekmez.
- Kamera ARKASI. İster VIP bir müşteriyle sahne arkasına gidiyor olun, ister kendi tesisinizde “sosislerin nasıl yapıldığını” gösteriyor olun, genel bir yön bulmanız gerekecektir. Hedef kitlenizin ne görmek istediğini, neler olup bittiğini bilmek için hangi bağlamda ihtiyaç duyduklarını, bahsetmeye değer önemli çıkarımları vb. düşünün. Aynı zamanda, aşırıya kaçmayın, sahnelenmiş değil, özgün bir his vermesini istiyorsunuz ve birkaç şey daha var. küçük kusurlar veya teğetler içeriğin insancıllaştırılmasına yardımcı olur.
- KOBİ liderliğinde nasıl yapılır. Eğer şirket içi KOBİ’lerinizin yardımına başvuruyorsanız, üst düzey fikirleri halka erişilebilir bir şekilde aktarmaya hazırlanmalarına yardımcı olmak isteyeceksiniz. Daha işbirlikçi bir çabayla, KOBİ uzmanlığının parlamasına/ilgilenmesine yardımcı olmak, konuşma konularını hazırlamak, birlikte prova yapmak, karmaşık kavramları açıklığa kavuşturmak için izleyicinin bakış açısından sorular sormak pazarlamacının görevidir.
Adım 6: Bir tanıtım stratejisi geliştirin
Öncelikle içerik geliştirmek için bir iş akışı, bir paylaşım temposu ve tutarlılığı sağlamak için yönergeler oluşturmanız gerekir.
Dahil edilecek bazı öğeler:
- Platforma göre yayınlama sıklığı
- Kimlerin dahil olması gerektiğinin bir listesi: şirket içi çalışanlar, etkileyiciler, müşteriler, ortaklar vb.
- Blogları, videoları ve podcast’leri yeniden kullanmak için bir plan mı?
- Her platform için formatlar/özellikler; Twitter’da, TikTok’ta, Facebook’ta ne paylaşacaksınız?
- Platforma göre kitle dağılımı
Herkesin ihtiyaç duyduğu varlıklara sahip olduğundan emin olun
Markalı şablonlar, resimler, grafikler ve logolar gibi dijital varlıklar, etkileyicilerin ve şirket içi uzmanların uyumlu içeriği hızlı bir şekilde oluşturmasına yardımcı olur.
Bu varlıkları merkezi bir konumda saklayın ve tüm kullanıcıların uygun boyutlu görselleri, şablonları ve yönergeleri bulmasını kolaylaştırın.
Bir katılım planıyla gelin
Yorumlar ve sorular geldikçe hedef kitlenizi izlemekten ve onlara yanıt vermekten kimin sorumlu olduğuna karar verin. Hizmet sorunlarını veya yönlendirmeleri bir satış temsilcisine nasıl ileteceksiniz?
Katılım planınız aynı zamanda satış, ürün ve müşteri başarı ekipleriyle koordinasyonu da içerebilir. Bu işbirliği araçları yardımcı olacaktır.
Bu şekilde şirket içi uzmanlarınız, marka yönergelerinizi/genel pazarlama planınızı etkilemeden hedef kitlenizle doğrudan etkileşime geçebilir.
Bu, diğer dahili paydaşların çevrimiçi toplulukların yürütülmesine, canlı yayınlara ev sahipliği yapmasına veya sanal etkinliklere katılmasına yardımcı olması anlamına gelebilir. B2B’ler için bu aynı zamanda pazarlama ekibinizin yaptıklarını geliştirecek bir sosyal satış stratejisi geliştirmek için satış temsilcileriyle yakın işbirliği içinde çalışmak anlamına da gelebilir .
Performansınızı izleyin
Son olarak, performansınızı tüm kanallarda izlemeye yönelik bir plan geliştirmek isteyeceksiniz.
Yine kampanya ve içerik belirli bir hedefe bağlanmalıdır.
KPI’ları uzun vadede izlediğinizden ve stratejiyi gerektiği gibi ayarladığınızdan emin olmak isteyeceksiniz. Bazı durumlarda, önceden seçtiğiniz KPI’ların size aradığınız bilgiyi vermediğini fark edebilirsiniz.
Metrikleriniz çok spesifik bir soruyu yanıtlamalıdır. Örneğin, hedefiniz çevrimiçi bir topluluk oluşturmaksa, takipçi sayılarını takip etmek, grubunuzu tanıtmak ve üyelerinizi ayrılmaya ikna etmek konusunda iyi bir iş çıkarıp çıkarmadığınızı gösterebilir.
Ancak boyut her şey değildir. Yorumlar, paylaşımlar ve beğeniler gibi etkileşim ölçümleri, hedef kitlenizin değerli bulduğu aktif bir topluluk oluşturup oluşturmadığınızı anlamanıza yardımcı olacaktır.
Etkileşim sayıları düşük görünüyorsa, insanları etkileşimde bulunmaktan alıkoyan şeyin ne olduğunu bulmak için biraz daha araştırma yapmak isteyebilirsiniz: alakasız içerik, zayıf denetim veya başka bir şey.
Son düşünceler
Sosyal medyanın karmaşık olduğu gerçeğini geçiştirmek mümkün değil.
Pazarlamacılar hedef kitle içgörülerini, rakip performansını yakalayıp analiz etmeli ve trend olan konuları, meme’leri ve bahsedilenleri takip etmelidir. Ayrıca etkileyicilerle, marka elçileriyle ve şirket içi uzmanlarla işbirliği yapmaları gerekiyor.
Yukarıda özetlediğim adımlar, içerik takviminizin dolu kalmasını ve her gönderinin hedef kitlenize ve büyük resimdeki iş hedeflerinize uygun olmasını sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Sosyal medya stratejinizi oluşturma veya uygulama konusunda yardıma ihtiyacınız varsa bir sosyal medya ajansıyla çalışmayı düşünün .